Primární prevence rizikového chování

Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK v Praze ve spolupráci s partnery společně organizují V. ročník mezinárodní konference Primární prevence rizikového chování s podtitulem: Kam kráčí(š) primární prevence?, která se uskuteční ve dnech 10.–11. listopadu 2008 v Praze. Konference navazuje na předchozí ročníky pořádané v letech 2004 až 2007.

Několik minulých ročníků se věnovalo kvalitě a efektivitě preventivních programů. Postupně se v průběhu několika let kultivuje zázemí pro hodnotící nástroje i celkové povědomí širší odborné veřejnosti o významu evaluace. Spolu s postupnou profesionalizací primárně preventivních programů a služeb se otevírají další a další systémové otázky. Objevují se návrhy na koncepční změny a je zřejmé, že vícekolejnost a slabá (především tedy formální) komunikace mezi jednotlivými klíčovými aktéry (ministerstva, kraje atd.) představují brzdu dalšího vývoje. Je možná proto na čase položit otázku: „kam kráčí(š) primární prevence?“ a pokusit se hledat odpovědi na to, zda stojíme o jednotný rámec primárně preventivních programů a o dobrou komunikaci mezi námi nebo zda nám bude i nadále více vyhovovat současná roztříštěnost, koncepční nejednotnost, terminologický nesoulad, dotační vícekolejnost až nekompatibilita a různá kritéria hodnocení.
Program konference bude zaměřen jak na koncepční předpoklady pro úspěšnou primární prevenci, tak také prakticky, s alternativní volbou workshopů na jednotlivá témata. Důraz klademe na příspěvky vycházející ze zkušeností a podmínek v České republice, kterým bude v programu vyhrazen speciální prostor. Snahou programového výboru je podporovat různorodost sdělení podle rozdělení hlavních tematických bloků konference (viz níže).

Hlavní tematické bloky konference:
• agrese a šikana,
• rizikové sporty a rizikové chování v dopravě,
• poruchy příjmu potravy,
• rasismus a xenofobie,
• negativní působení sekt,
• sexuální rizikové chování,
• závislostní chování (adiktologie).

Aktuální informace a elektronickou přihlášku na konferenci naleznete na internetových stránkách www.adiktologie.cz. Uzávěrka přihlášek (bez příspěvku) je 2. listopadu 2008, s příspěvkem 10. října 2008.

banner

16.9.2008