Evropská noc vědců: bavme se vědou

V prostorách nově vznikajícího Techmania science center v areálu ŠKODA HOLDING, a. s., se uskutečnila tisková konference k souboru akcí, které se od roku 2005 konají po celé Evropě zároveň ve stejný den v roce, letos 26. září.

Evropskou noc vědců iniciovala Evropská komise především kvůli klesajícímu zájmu o technické obory a vědu vůbec, zdůraznila na TK národní koordinátorka projektu Barbora Černíková. Návštěvníci akcí si budou moci s vědci promluvit, vyzkoušet si jejich práci a „nakazit se“ jejich nadšením pro vědu. Akademie věd ČR se tohoto popularizačního projektu účastní již potřetí. Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., nabídne prohlídku areálu observatoře a specializovaných pracovišť a pozorování oblohy dalekohledy. „Návštěvníci si mohou prohlédnout největší dalekohled v České republice, dozvědět se, jak se ovládá, jakým způsobem se natáčí a jak se pořizují snímky. Zveme také astronomy-amatéry, aby si vzali své přístroje a přijeli na ondřejovskou hvězdárnu, kde se vědecký výzkum odehrává už více jak sto let, a obrazně řečeno se spolu s největším dalekohledem podívali do vesmíru,“ prozradil Pavel Suchan z Astronomického ústavu. Sociologický ústav AV ČR pro změnu připravil veřejnou diskuzi Postavení ženy-vědkyně v období komunismu, v níž své profesní zkušenosti přiblíží české vědkyně, které prožily větší část vědecké kariéry v minulém režimu. Kromě Prahy navštíví program Noci vědců také Brno, České Budějovice a Plzeň.
Více viz http://www.nocvedcu.cz/2008/index.htm.


Text a foto Luděk Svoboda


noc_vedcu_2

noc_vedcu_3

Otestujte své lékařské schopnosti vyzývá opičí exponát návštěvníky Techmania science centre. Vědci prokázali, že si opice dokáží poradit i v nemoci a najít v pralese tu správnou léčivou rostlinu.

18.9.2008