.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Prof. Ing. Jiří Čtyroký, DrSc., zvolen předsedou Vědecké rady AV ČR

Novým předsedou Vědecké rady Akademie věd ČR byl 6. října 2011 zvolen prof. Ing. Jiří Čtyroký, DrSc. Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT a v roce 1972 získal vědeckou hodnost CSc. v oboru aplikované fyziky. Od roku 1974 pracuje v Ústavu radiotechniky a elektroniky ČSAV (nyní Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i.), v období 1978–2002 jako vedoucí oddělení vlnovodné optiky, nyní jako zástupce ředitele.

 
Prof. Ing. Jiří Čtyroký, DrSc.,absolvoval v letech 1985–1986 výzkumný pobyt na univerzitě v Dortmundu, v oboru integrované optiky, finančně podporovaný Humboldtovou nadací. Titul DrSc. v oblasti elektroniky získal od ČSAV v roce 1990. Přednáší několik semestrálních kurzů v bakalářském, magisterském i doktorském studijním programu na FJFI ČVUT, je členem oborových rad doktorského studia na MFF UK, FJFI a FEL ČVUT. V roce 2005 byl na návrh Vědecké rady FJFI ČVUT jmenován profesorem aplikované fyziky.
 
Profesor Jiří Čtyroký se systematicky věnuje výzkumu v oblasti integrované optiky a vlnovodné fotoniky již od 70. let 20. století. Zabývá se zejména teorií a numerickým modelováním lineárních i nelineárních optických jevů ve vlnovodných fotonických strukturách. Je autorem nebo spoluautorem více než 100 článků a původních konferenčních příspěvků, 12 patentů, autorsky se podílel na pěti monografiích a jeho práce byly více než 900x citovány. V letech 1993–2010 byl členem stálého řídicího výboru tradiční Evropské konference o integrované optice (ECIO), po dvě období (2004–2010) působil jako editor časopisu „Journal of Optical Society of America A“ pro problematiku vedených vln. Je „Senior Member“ společnosti IEEE a „Fellow“ britské společnosti Institute of Physics.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

 

19 Oct 2011

Search

All intranet Current section