Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Nastane 21. 12. 2012 opravdu konec světa?

  

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI

projekt BIOCEV

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

BIOCEV začne čerpat evropské peníze

Vědecký projekt posvětilo i ministerstvo školství
Do dvou let vyroste ve Vestci u Prahy evropské centrum excelence, zaměřené na základní i aplikovaný výzkum v oblasti biomedicíny a biotechnologie. Ministr školství Josef Dobeš v úterý 31. ledna 2012 svým podpisem schválil realizaci projektu vědeckého centra BIOCEV. Týmy ze dvou fakult Univerzity Karlovy v Praze a šesti ústavů Akademie věd ČR tak dostaly oficiálně zelenou k výstavbě nového vědeckého centra.

 

Vědci se v centru BIOCEV zaměří mimo jiné na vývoj nových léčiv, zlepšení a zrychlení diagnostiky chorob, vývoj tkání pro obnovení poškozených orgánů či na vývoj přírodních antibiotik.

„Projekt BIOCEV patří mezi šest elitních projektů z OP VaVpI, které v součtu žádají o 21 miliard korun, což je více než třetina ze všech peněz z tohoto programu. S tím jsou samozřejmě spojena naše očekávání úspěchu těchto miliardových center. Navíc biotechnologie a biotechnologický výzkum jsou bezpochyby jednou z nejperspektivnějších oblastí do budoucna a BIOCEV má velký potenciál dostat nás zpět na mapu evropské a světové vědy,“ řekl ke schválení projektu ministr Josef Dobeš.

Vědecké centrum BIOCEV má v budoucnu přispět ke vzniku kvalitního prostředí pro biotechnologický a biomedicínský výzkum nejen v České republice. „Projekt BIOCEV představuje pro tuzemskou vědu unikátní šanci k efektivnímu zapojení do mezinárodního špičkového výzkumu. Nepochybuji o tom, že se čeští vědci této šance zhostí se ctí a BIOCEV se zařadí mezi úspěšné evropské biomedicínské projekty,“ říká předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

„Univerzita Karlova považuje projekt BIOCEV za vynikající příležitost k propojení vědy, výzkumu a vzdělávání. Podílí se na něm odborníci ze dvou našich velkých fakult – Přírodovědecké a 1. lékařské,“ říká prof. Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy a dodává: „Univerzita plánuje aktivní a bohaté využití Biocevu v rámci výuky, budeme zde realizovat nejen stávající akreditované studijní obory, ale nabídku rozšíříme i o nové programy doktorského studia. Ty budou provázány s vědeckým programem BIOCEV a nepochybně opětovně potvrdí profil UK jako „research university.“

„I přes téměř 30% krácení původně požadované dotace se nám podařilo převést záměr do podoby reálného projektu, a to se zachováním vysoce kvalitních a navzájem propojených odborných programů. Právě ty, spolu s výzkumnými týmy, získaly v konečném hodnocení projektu mezinárodní odbornou komisí nejvyšší známky,“ komentuje schválení dotace za žadatele ředitel Ústavu molekulární genetiky prof. Václav Hořejší.

„Včerejším podpisem přechází projekt z fáze příprav do fáze realizace. Díky spolupráci všech partnerů projektu můžeme do další fáze projektu vstoupit i přes to, že redukce dotace znamená při zachování excelentního výzkumného záměru BIOCEV nutnost nalézt dodatečné finanční prostředky jak na straně Akademie věd ČR, tak i Univerzity Karlovy v Praze. V průběhu letošního roku nás čeká výběr dodavatele stavby s cílem samotnou stavbu zahájit nejpozději koncem letošního roku, dále zahájení náboru vědců a nákupu technologií. BIOCEV nabídne vědeckým pracovníkům kvalitní přístrojové vybavení, dobré finanční podmínky a připravujeme i další výhody jako je například zajištění relokace pracovníka ze zahraničí do ČR. Věříme, že tato a další podobné výhody ovlivní rozhodnutí kvalitních vědců pracovat v BIOCEVu. V roce 2014 by se měly do centra stěhovat první vědecké týmy,“ dodává manažer projektu Jan Rajnoch.

Více o projektu BIOCEV
Budoucí vědecké centrum excelence BIOCEV (Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy ve Vestci) je jedním z velkých projektů financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Žadatelem o podporu 2,3 mld. Kč z evropských fondů je Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. Vědecký program centra bude zaměřen na funkční genomiku, buněčnou biologii a virologii, strukturální biologii a proteinové inženýrství, biomateriály a tkáňové inženýrství a na vývoj léčebných a diagnostických postupů. Výzkum v centru BIOCEV bude navzájem propojen tak, aby byla maximalizována možnost převedení vědeckých poznatků do praxe. Centrum bude v plném provozu zaměstnávat až 600 osob. Uplatnění zde najde i více než 200 postgraduálních a magisterských studentů. BIOCEV je společným projektem šesti ústavů Akademie věd ČR a dvou fakult Univerzity Karlovy v Praze.

Kontakty:
Jan Rajnoch, manažer projektu BIOCEV, +420 774 798 120
Václav Pačes, vědecký koordinátor projektu BIOCEV, +420 241 063 541
Petra Roubíčková, PR manažerka projektu BIOCEV, +420 774 727 981
Vizualizace budoucího centra ke stažení:   http://www.biocev.eu/cs/co-je-biocev/ke-stazeni.html

 

1.2.2012

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast