.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

GLOBE at Night 2012

Mapování světelného znečištění
 

Celosvětová pozorovací kampaň GLOBE at Night, která v různých částech naší planety monitoruje úroveň tzv. světelného znečištění, vstoupila již do sedmého ročníku. Právě díky ní se kontaminace zemské atmosféry umělými zdroji světla dostala do povědomí širší veřejnosti, která ji začala vnímat jako vážný problém ovlivňující životy lidí i zvířat. Objevuje se v hustě osídlených oblastí, zejména ve velkých městských aglomeracích, jež jsou zaplaveny nepřeberným množstvím pouličních lamp, reklamních poutačů, halogenových reflektorů apod. Ty mnohdy svítí do svého okolí zcela chaoticky a bezúčelně.

 
Jak bylo prokázáno, světlo rozptýlené v zemské atmosféře škodí nejen astronomům, kteří pak nevidí hvězdné nebe, ale též zvířatům a lidem. Dostatečná tma zajišťující kvalitní spánek, a tím i odpočinek, je totiž pro lidský či zvířecí organismus stejně důležitá jako denní světlo. O tom, že je světla ve velkých městech až příliš, se může přesvědčit každý, kdo se v noci podívá na nebe. Zatímco v tmavých oblastech nezatížených světelným znečištěním mohou lidé spatřit na obloze až několik tisícovek hvězd, ve městech se musejí jejich obyvatelé spokojit s pouhými stovkami či desítkami stálic. Světelná kontaminace nás tak připravuje o hvězdné nebe, Mléčnou dráhu nebo netradiční přírodní úkazy, jakými jsou například polární záře, komety či meteory.
 
Projekt GLOBE at Night 2012 přináší oproti minulým ročníkům rozšířenou pozorovací kampaň, která jednoduchým způsobem monitoruje rozsah a vývoj světelného znečištění na celé planetě Zemi. Pokud vás tato problematika zaujala, můžete sami přispět ke zpřesnění informací o současném stavu. Stačí, když v termínech 12.–21. února, 13.–22. března nebo 11.–20. dubna vyhledáte na noční obloze asi hodinu po západu Slunce souhvězdí Orionu či Lva a zkusíte odhadnout, jak slabé hvězdy ještě vidíte. Ke správnému určení souhvězdí jsou laikům k dispozici speciální vyhledávací mapky, které organizátoři GLOBE at Night za tímto účelem připravili.
 
V Česku se do projektu GLOBE at Night 2012 zapojily zejména instituce zaměřené na astronomická pozorování, např. Česká astronomická společnost nebo Hvězdárna a planetárium Brno. Právě na webových stránkách brněnské hvězdárny „ http://www.hvezdarna.cz/globeatnight“ naleznete podrobné informace k celé kampani včetně návodu na pozorování. Oficiální anglické stránky naleznete na internetové adrese „ http://www.globeatnight.org“. Záměrem projektu GLOBE at Night ovšem není jen mapování světelného znečištění napříč celým světem, ale též snaha přimět lidi podívat se čas od času na noční oblohu.
 
Odkazy: GLOBE at Night (celosvětové stránky) – http://www.globeatnight.org ; „Dny bez nocí“ (spot Hvězdárny a planetária Brno) – http://www.youtube.com/watch?v=WF90MWbcpoA
 
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR, Astronomický ústav AV ČR, Česká astronomická společnost a Hvězdárna a planetárium Brno

Foto: Archiv Astronomického ústavu AV ČR

10 Feb 2012

Search

All intranet Current section