.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Zemřel skvělý znalec a popularizátor astronautiky Antonín Vítek

Ve věku 72 let zemřel přední český znalec a popularizátor astronautiky, dlouholetý pracovník Akademie věd ČR Mgr. Antonín Vítek, CSc. Na svou nejdelší a poslední cestu do hlubin vesmíru, k planetce č. 30.253, jež byla po něm pojmenována, se vydal v úterý ráno 28. února 2012. Jako vystudovaný přírodovědec působil nejprve v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, poté přešel do Základní knihovny – Ústředí vědeckých informací ČSAV a následně do Knihovny Akademie věd ČR. U české veřejnosti byl oblíbeným autorem mnoha publikací a přednášek o kosmickém výzkumu.

 

V roce 1969 Antonín Vítek komentoval televizní přenos přistání Apolla 11 na Měsíci. Jeho blízký přítel a spolupracovník Karel Pacner z Mladé fronty nám tehdy přiblížil tento milník světové astronautiky z amerického Houstnu. Rovněž v této souvislosti nyní přinášíme ukázku z připravované knihy Karla Pacnera „Lidé v mé paměti“
 
Antonín Vítek se v 70. letech minulého století podílel i na vývoji krystalizátoru ČSK-1 pro materiálové experimenty na sovětských kosmických stanicích Saljut a Mir. Jako skvělý popularizátor vědy obdržel v roce 2008 od AV ČR Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka, mimo jiné i za internetovou encyklopedii Space 40 .
 
Záznam rozhovoru s Antonínem Vítkem v rozhlasovém pořadu Host Radiožurnálu .
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

28 Feb 2012

Search

All intranet Current section