.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Nadační fond Jaroslava Heyrovského ocenil úspěšné studenty

Slavnostní předání Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského(NFJH) talentovaným středoškolským studentům se konalo v pondělí 19. prosince 2011 v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského (ÚFCH JH) AV ČR v Praze. Akce se zúčastnili také pedagogové, rodinní příslušníci, představitelé vědeckých a vzdělávacích institucí a další hosté. Ceny získalo deset vítězů a vybraných laureátů českých studentských předmětových a tvůrčích soutěží (osm olympiád, dvě Středoškolské odborné činnosti SOČ), které vyhlašuje MŠMT ČR.

 
Slavnostního ceremoniálu se letos opět zúčastnil i čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, který mladým nadějným adeptům české vědy kladl na srdce, aby nebyli zahleděni jen úzce do svého oboru: „Usilujte o to, abyste měli co největší rozhled! Neignorujte politiku, historii, sociologii…“
 
Vedle studentů byli tradičně oceněni i jejich učitelé a další odborní pracovníci, kteří je v jejich vědeckém snažení podporují a věnují se jim. Nově letos fond ocenil i konzultanty vítězných SOČ prací ve všech 18 kategoriích za jejich obětavou práci s mladými adepty na kariéru vědců, lékařů, technických pracovníků a jiných specialistů v širokém spektru oborů
 
 
Podporou českých talentovaných studentů se Nadační fond Jaroslava Heyrovského snaží naplnit vědecký i lidský odkaz profesora Jaroslava Heyrovského, prvního československého nositele Nobelovy ceny. Slavnostní předávání Cen NF JH je každoročně načasováno k výročí jeho narození (*20. 12. 1890).
 
Ceny NFJH za rok 2011
 
Ang Dung Le (Gymnázium v Tachově)
Vítěz ústředního kola 60. ročníku Matematické olympiády v kategorii A (duben 2011, Brno) a držitel bronzové medaile z 52. mezinárodní matematické olympiády (červenec 2011, Amsterodam, Holandsko).
 
Filip Hlásek (Gymnázium Mikulášské náměstí v Plzni)
Třetí místo v ústředním kole 60. ročníku Matematické olympiády v kategorii programování a zároveň 6. místo v kategorii A (duben 2011, Brno), držitel stříbrné medaile z 23. mezinárodní olympiády v informatice (červenec 2011, Pattaya City, Thajsko).
 
Stanislav Fořt (Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře)
Druhé místo v celostátním kole 52. ročníku Fyzikální olympiády (březen 2011, Olomouc) a držitel stříbrné medaile ze 42. mezinárodní fyzikální olympiády (červenec 2011, Bangkog, Thajsko). Je držitelem Ceny NFJH za rok 2009(práce „Stručný úvod do teorie letu sluneční plachetnice“; obsadil 2. místo v celostátním kole soutěže SOČ v oboru 02-fyzika).
 
František Petrouš (Gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicích)
Vítěz celostátního kola 47. ročníku Chemické olympiády v kategorii gymnazistů (leden 2011, Pardubice) a držitel zlaté medaile ze 43. mezinárodní chemické olympiády (červenec 2011, Ankara, Turecko), kde navíc získal Zvláštní ocenění IUPAC za nejlepší výsledek v praktické části, neboť obdržel absolutních 100 % možných bodů. Je držitelem Ceny NFJH za rok 2010za vítězství v celostátním kole 46. ročníku Chemické olympiády a za zlatou medaili ze 42. mezinárodní chemické olympiády (červenec 2010, Tokio, Japonsko).
 
Martin Kufa (Střední průmyslová škola chemická Pardubice)
Vítěz celostátního kola 47. ročníku Chemické olympiády v kategorii studentů průmyslových škol (leden 2011, Pardubice).
 
Kateřina Medková (Biskupské gymnázium v Hradci Králové)
Vítězka ústředního kola 45. ročníku Biologické olympiády (květen 2011, Praha) a držitelka bronzové medaile z 22. ročníku Mezinárodní biologické olympiády (červenec 2011, Tchaj-pej na Tchaj-wanu).
 
Jakub Kříž (ZŠ Pozořice)
Vítěz ústředního kola 40. ročníku Dějepisné olympiády (červen 2011, Plzeň).
 
Eva Ullrichová (Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí)
Vítězka II. kategorie ústředního kola 37. ročníku Olympiády v českém jazyce (červen 2011, Vanůvek u Telče).
 
Tereza Krajíčková (Gymnázium Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích)
Ocenění získala za vynikající práci „Možnosti využití paramagnetických částic a elektrochemických technik pro analýzu protoonkogenu bcl-2“, se kterou obsadila v celostátním kole soutěže SOČ 4. místo v oboru 04-biologie.
 
Lukáš Kolář (Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové)
Ocenění získal za vynikající práci „Studie nulového rodinného domu“, se kterou obsadil v celostátním kole soutěže SOČ 2. místo v oboru 08-ochrana a tvorba životního prostředí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
111220-nadacni-fond-j-heyrovskeho.jpg
 
Připravily: Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Ing. Květoslava Stejskalová, CSc.

 

20 Dec 2011

Search

All intranet Current section