Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Blanka odhalila raně středověké pohřebiště

Rozsáhlý záchranný archeologický výzkum při výstavbě pražského tunelu Blanka, který vede Archeologický ústav AV ČR, Praha, ve spolupráci s firmou Archaia, trvá již od října roku 2008. Tunel prochází oblastí mezi národní kulturní památkou Pražský hrad a územím s významnými koncentracemi pravěkého a středověkého osídlení v Dejvicích, Bubenči a Střešovicích. K mimořádnému objevu došlo v uplynulých týdnech. Během propojování stavebních jam staveb 9515 a 080 se začaly při skrývce objevovat první hroby dosud neznámého pohřebiště.

13_1.jpg
 Všechna fota: © Archiv ARÚP AV ČR

Ačkoli není výzkum stále dokončen, již nyní je možné říci, že se jedná o kostrové pohřebiště ze sklonku 9. století až 1. poloviny 10. století, tedy z doby počátků utváření českého státu za vlády prvních knížat z rodu Přemyslovců.
Pohřebiště bylo objeveno při skrývce v těsné blízkosti Pražského hradu, v prostoru severně od ulice U Prašného mostu. Prozatím bylo nalezeno na dvacet hrobů. Vzhledem k bohaté výbavě v podobě zlacených gombíků, stříbrných náušnic s očkem, jantarových perel, nože a dokonce vědra u jedné z pohřbených, je velmi pravděpodobné, že zde byli pohřbívání lidé s výz­namnějším postavením, pravděpodobně obyvatelé Pražského hradu či jeho předpolí. Podle zatím předběž­ných archeologických analýz patřila většina dosud objevených hrobů ženám či dětem, včetně novorozenců.

15_2.jpg
Dokumentace hrobu

Na výzkumu se kromě archeologů podílejí také pracovníci restaurátorské laboratoře a antropologického pracoviště pražského Archeologického ústavu. Analýza objevených nálezů se v budoucnu stane předmětem další interdisciplinární spolupráce s pracovníky Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

15_4.jpg
Kostra ženy s gombíky a se stříbrnou perlou na krku

Nález má velký význam pro poznání zázemí raně středověkého Pražského hradu v období, kdy se začínal formovat do podoby hlavního sídla rodícího se českého státu. Pohřebiště ovšem není jediným archeologickým nálezem, kterému je v tomto prostoru věnována pozornost. Zkoumáme také novověké liniové objekty – příležitostné vodoteče, přírodní deprese, cesty, které spojovaly Pražský hrad s krajinou na sever od něj.

15_3.jpg

Výzkum raně středověkého pohřebiště, který se koná v dobré součinnosti s firmou Metrostav a jejími subdodavateli, je poměrně náročný a vyžaduje dostatek času. Termín dokončení je závislý na výsledcích skrývek, které se teprve uskuteční.

JANA MAŘÍKOVÁ-KUBKOVÁ,
Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.