Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Ústavní seminář ve Fyzikálním ústavu

Fyzikální ústav AV ČR zve na ústavní seminář Pokročilá charakterizace povrchů a nanostruktur s atomárním rozlišením pomocí rastrovacích mikroskopů dne 7. března 2012 v 15:00 hod. v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu Akademie věd na Slovance.

Program: Pavel Jelínek

Významnou roli při charakterizaci a modifikaci povrchů pevných látek hrají rastrovací mikroskopy. Poslední vývoj v této oblasti umožňuje kombinaci rastrovacího tunelovacího mikroskopu (STM) s mikroskopem atomárních sil (AFM). Možnost souběžné detekce atomárních sil a tunelovacího proudu umožňuje zcela nové možnosti charakterizovat s atomárních rozlišením povrchy a nanostruktury. Správná interpretace dat získaných tímto komplexním měřením vyžaduje pokročilou teoretickou analýzu.
V rámci přednášky představíme základní principy a problémy souběžné detekce atomárních sil a tunelovacího proudu. Následně budeme diskutovat na základě kombinace AFM/STM měření a teoretické analýzy (i) chemické složení komplexních 1D nanostruktur, (ii) diskriminaci jednoduchých molekul na površích polovodičů a (iii) vztah mezi tunelovacím proudem a chemickou vazebnou silou. Na závěr představíme další možnosti využití rastrovacích mikroskopů pro pokročilé studium fyzikálních a chemických procesů na atomární úrovni.
 
Jan Řídký, ředitel Fyzikálního ústavu

 

 

17 Feb 2012