Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Obecná relativita 100 let po Einsteinově pražském pobytu

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 180. podvečer na téma Obecná relativita 100 let po Einsteinově pražském pobytu, který se uskuteční ve čtvrtek 1. března 2012 v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hodin.

Přednáší: prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc., Ústav teoretické fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha

U příležitosti stého výročí působení Alberta Einsteina v Praze v letech 1911–1912 připomeneme, že právě v té době začal Einstein formulovat obecnou teorii relativity. Tato teorie gravitace se stala jedním z klíčových nástrojů moderní fyziky a astronomie. Přednáška stručně shrne geometrickou, fyzikální a matematickou podstatu teorie, její testování i hlavní soudobé aplikace: modelování vývoje vesmíru, studium černých děr a gravitačních.

Jiří Podolský (1963) je profesorem na ÚTF MFF UK v Praze. Zabývá se obecnou teorií relativity, především interpretací přesných řešení Einsteinových rovnic gravitačního pole s kosmologickou konstantou, je popisují gravitační vlny a černé díry. Je spoluautorem monografie Exact space-times in Einstein's general relativity (Cambridge University Press, 2009) a více než 70 odborných publikací v recenzovaných časopisech. Zabývá se též popularizací vědy a překládáním knih.

Vstup na podvečery je volný (do vyčerpání kapacity sálu)
 

20 Feb 2012