Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Usnesení 114. zasedání Pléna České konference rektorů

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 114. zasedání, které se uskutečnilo ve dnech 16. a 17. února 2012 v Praze péčí Vysoké školy manažerské informatiky a ekonomiky, a.s., následující usnesení.

  1. ČKR považuje střednědobý výhled financování vysokého školství na léta 2013 až 2014 za přímo ohrožující nejen dostupnost a kvalitu vysokoškolského vzdělávání, ale dlouhodobě i samotnou existenci veřejných vysokých škol. Navíc výhled ohrožuje splnění indikátorů a cílů projektů Operačních programů EU, z čehož vyplývá vážné riziko sankcí.
  2. ČKR je trvale znepokojena diskriminujícím přístupem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k rozpočtu vysokých škol, zejména ve srovnání s regionálním školstvím.
  3. ČKR konstatuje, že souběh snah Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy prosadit Věcný záměr zákona o vysokých školách v současné podobě zároveň se zásadním snížením rozpočtů veřejných vysokých škol může snadno způsobit kolaps celého systému českého vysokého školství a na mnoho let devastovat konkurenceschopnost České republiky v evropském i globálním prostoru.
  4. ČKR trvá na svém dřívějším stanovisku, v němž Věcný záměr zákona o vysokých školách i Věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům doporučuje v současné podobě nepřijímat. ČKR žádá vládu České republiky, aby oba Věcné záměry vrátila Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy k přepracování.
  5. ČKR vítá a přijímá nabídku předsedy vlády ČR na věcná jednání o reformě vysokých škol a o legislativních normách, které by byly pro reformu přínosné.
  6. ČKR vítá ujištění ministra školství, mládeže a tělovýchovy, že případná implementace školného a právní úpravy zajištění finanční pomoci studentům nebudou mít žádný negativní finanční dopad na výši příspěvku veřejným vysokým školám ze státního rozpočtu.
  7. ČKR je nadále znepokojena činností Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy spojenou s Operačními programy EU. Přes jisté pokroky dochází ke zpožděním v realizaci projektů a k riziku nečerpání prostředků z Operačních programů.

V Praze dne 17. února 2012
Za Českou konferenci rektorů
Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.
předseda

20 Feb 2012