Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Jaderná energie a vesmír

Ve Hvězdárně a planetáriu Brno se 23. února 2012 uskutečnil workshop Jaderná energie a Vesmír. Vedle prof. Aleksandra V. Semenkina z Výzkumného střediska Keldyš Ruské akademie kosmonautiky a dr. Karla Katovského z Vysokého učení technického v Brně vystoupil také dr. Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i. Zatímco první dva přednášející hovořili výhradně o jaderné energii uvolněné štěpením, Milan Řípa se v přednášce Od Slunce k tokamaku a zpět zmínil o fúzní jaderné energii, jejímuž pozemskému výzkumu byl Vesmír inspirací.

Dlouhou tradici má v brněnské hvězdárně také setkání s kosmonauty; tentokrát ji navštívili německý kosmonaut Sigmund Jähn, Miroslaw Hermaszewski z Polska a československý kosmonaut a současný poslanec Evropského parlamentu Vladimír Remek, od jehož letu do vesmíru 2. března 2012 uplyne 34 let. Právě v brněnské hvězdárně si V. Remek, coby ještě malý žák, poprvé nesměle „ ohmatal“ Vesmír. 
 
Hvězdárna a planetárium Brno prošla v posledních dvou letech rozsáhlou rekonstrukcí a nyní se připravuje na spuštění digitálního planetária, které bude propagovat nejen vesmír, ale i další oblasti vědy. Postačující podmínkou propagovaného tématu je existence filmu vhodného formátu. Jako základní vybavení nového promítacího přístroje tak bude 400 filmů promítaných na povrch celé polokoule. Základní kámen digitálního planetária byl „položen“ v den konání workshopu.
 

MILAN ŘÍPA

29 Feb 2012