Zemřel prezident Václav Havel

Václav Havel, poslední československý a první český prezident, zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku. Jako neústupný kritik komunistického režimu se výrazně zasloužil o přechod k parlamentní demokracii během Sametové revoluce v roce 1989. Od roku 1982 získal nespočet prestižních ocenění, na padesát čestných doktorátů (Univerzita Karlova jej doktorátem ocenila v roce 1990 za významné morální a filozofické podněty politickému myšlení lidstva a jako výraz uznání jeho niterného spojení s osudem vlasti) a jako jeden z mála Čechů byl také vícekrát nominován na Nobelovu cenu. „Václav Havel pro mě znamenal jeden neuvěřitelně bohatý život a jednu éru našich novodobých dějin,“ uvedl předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.


Ještě týž podvečer se lidé přicházeli s Václavem Havlem spontánně rozloučit na mnoha místech České republiky; na Václavském náměstí se sešlo několik tisícovek lidí.
Všechna fota: Stanislava Kyselová

 

„Václav Havel byl mimořádný člověk a mimořádný kamarád. Nerozlučnými přáteli jsme se stali svojí korespondencí. Nadaci Charty 77 dával všechny ceny, které v 80. letech získával. My jsme zase poslouchali jeho rad a snažili se splnit to, co bylo. Před několika lety jsme uveřejnili korespondenci, která ukazuje, jaké to byly vztahy. Jaký byl skutečný člověk, skutečný přítel, ale i filozof, myslitel, humanista. A člověk nezištný, který by si nevzal z cizího ani korunu, ale naopak všechny své prostředky dával kamarádům a na dobročinné účely…,“ uvedl pro Český rozhlas Havlův přítel – jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch. Někdejší vedoucí oddělení teoretické jaderné fyziky v Ústavu jaderné fyziky v Řeži se s Václavem Havlem setkal naposledy 10. prosince 2011 u příležitosti předání ceny Nadace Jána Langoše, kterou Václav Havel získal za své neutuchající hledání mravního ukotvení lidského chování, smysl pro povahu lidských práv a zájem o věci veřejné.
 

havel_02.jpg

 

havel_02.jpg


havel_02.jpg
Památku jedné z nejvýznamnějších osobností novodobých českých dějin uctili Pražané v komornější atmosféře také na Kampě, kde lidé zapalovali svíčky a zazpívali si s písničkářem Vladimírem Mertou. Na počest Václava Havla hořela fatra.

 

Pohřeb Václava Havla se uskuteční 23. prosince v pravé poledne. Od pondělí bude rakev s ostatky zesnulého prezidenta vystavena v Pražské křižovatce v centru Prahy, ve středu a ve čtvrtek se přesune do Vladislavského sálu Pražského hradu.

 

Komentář socioložky Jiřiny Šiklové k úmrtí Václava Havla: Ta zvláštní úzkost v hlase.

 

-red-

19.12.2011