Prof. Jiří Niederle oslavil 70. narozeniny

Jedna z ústředních postav účasti českých vědců na projektu CERN – předseda Výboru pro spolupráci České republiky s CERN, český fyzik světového formátu prof. Jiří Niederle letos oslavil 70. narozeniny. Současná vysoká úroveň fyziky elementárních částic v ČR vděčí za vytvoření potřebných předpokladů právě Jiřímu Niederlovi.


niederle

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Profesor Niederle je význačný český odborník v oblasti částicové a matematické fyziky. V částicové fyzice se zabývá kalibrační teorií gravitace, teorií symetrie částic a problémy sjednocování základních interakcí částic. V matematické fyzice řeší problémy teorie reprezentací Liových algeber a superalgeber a jim odpovídajících grup, dále problémy integrovatelných nelineárních systémů a teorie kontrakcí a deformací.

Kromě toho proslul prof. Niederle jako vůdčí osobnost při realizaci spolupráce českých akademických a vysokoškolských pracovišť s Evropskou laboratoří fyziky částic CERN v Ženevě. Je mnohaletým předsedou Výboru pro spolupráci ČR s CERN. Od roku 1993 je představitelem ČR v nejvyšším orgánu CERN, v Radě CERN.

Prof. Ing. Jiří Niederle, DrSc., byl v letech 1990–1997 pověřen péčí o mezinárodní vztahy Akademie věd, nejprve jako člen Výboru pro řízení pracovišť ČSAV a od jara 1993 jako člen předsednictva Akademické rady AV ČR. Ve zcela změněné mezinárodní situaci, v níž se pro ČR a Akademii věd otevřely nové možnosti, přebudoval prof. Niederle zahraniční styky AV ČR tak, aby odpovídaly novým potřebám vědy a této organizace (intenzivní spolupráce se zahraničím na konkrétních vědecko-výzkumných projektech, konkurzní řízení a spolupráce s vysokými školami). K tomu účelu vytvořil uvnitř AV účinnou organizační strukturu řízenou Radou pro zahraniční styky, v jejímž čele stál. Nově se podařilo navázat vědeckovýzkumnou spolupráci např. s Izraelem, Japonskem, Jihoafrickou republikou, s Belgií, Tchaj-wanem, Brazílií a Jižní Koreou a se zeměmi, se kterými již AV spolupracovala. Tuto spolupráci podstatně rozšířil a zkvalitnil.

Za působení prof. Niederla ve funkci předsedy Rady pro zahraniční styky navázala Akademie věd ČR vztahy i s řadou mezinárodních institucí, stala se členem ALLEA a aktivně se podílela na vybraných programech EU (TEMPUS, COST, PECO, COPERNICUS, INCO aj.), UNESCO a NATO. Kvalitativní rozdíl v úrovni mezinárodních vztahů Akademie vyplývá z následujícího: roku 1990 měla AV ČR k dispozici 16 platných mezinárodních dohod, roku 1996 jich bylo 56 kromě 16 dohod garantovaných vládou a 230 dohod podepsaných ústavy AV ČR. Nesmírný objem práce představovala i obnova všech smluvních dokumentů Akademie po rozdělení Československa a vytvoření České republiky i Akademie věd ČR.

V jednání se zahraničím o vědecko-výzkumné spolupráci prof. Niederle v mnoha případech zastupoval nejen AV, ale i celou ČR. Byl např. prvním reprezentantem ČR ve Vědeckém výboru NATO a v čele organizačního výboru, který uspořádal první konferenci tohoto výboru v ČR. Podílel se na vstupu ČR do CERN a je vládním zmocněncem pro spolupráci s touto organizací – spolupráci, která kromě unikátního výzkumu materie se týká i rozvoje řady špičkových technologií a výchovy mladé generace vědců a techniků, a to nejen ve fyzice. Podílel se i na vstupu ČR do EMBC, na vytvoření Českého historického ústavu v Římě a na spolupráci AV a VŠ s Fondazione Cini, Royal Society apod.

Prof. Jiří Niederle je členem Academiae Europeae a Mezinárodní komise pro udělování Rovisovy ceny, čestným členem Fondazione internazionale per il progresso a la liberta delle scienze a The New York Academy of Science, zakládajícím členem International Associaiton of Mathematical Physics.

-red-

19.5.2009