Polární expedice na Svalbard 2011

Pracovníci a studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s kolegy z Botanického ústavu AV ČR, Biologického centra AV ČR a Masarykovy univerzity v Brně se v době od 3. července 2011 do 3. října 2011 účastní další polární expedice na Svalbard.

antarktida_01.jpg antarktida_02.jpg antarktida_03.jpg antarktida_04.jpg antarktida_05.jpg antarktida_06.jpg antarktida_07.jpg

Foto: Archiv Centra polární ekologie  

 

Cílem expedice pro letošní sezónu je vedle organizace kurzu pro studenty v červenci především pokračující práce na již započatých experimentech a měřeních. Např. experiment s otevřenými skleníčky (tzv. open top chambers), které simulují vliv modelovaného oteplení atmosféry na biodiverzitu lokální tundrové vegetace (především řas, sinic a mechů) a zároveň umožňují sledovat fyziologické reakce rostlin na tuto disturbanci. Vedle pokračujících aktivit bude letos startovat monitoring bilance ledovce Bertil.

Výzkumná stanice se nachází v oblasti zálivu Petunia – Billefjorden, Isfjorden asi 60 km severně od správního střediska Svalbardu – Longyearbyenu. Je jednou z nejseverněji položených vědeckých základen, leží téměř na 79° s. š. (GPS souřadnice stanice: 78°40´N, 16°30´E).

-red-


Informace z centra výzkumu v průběhu prázdnin naleznete na webu Jihočeské univerzity ve složce Vnější vztahy – Novinky – http://www.jcu.cz/public-relations/news/.

 

3.7.2011