Výzkumem mechanismů, kterými Omega 3 mastné kyseliny z mořských ryb napomáhají v prevenci a léčbě metabolických poruch spojených s obezitou, se zabývá vědecký tým pod vedením MUDr. Jana Kopeckého, DrSc., z Fyziologického ústavu (FGÚ) AV ČR. Omega 3 jsou důležitou součástí zdravé výživy, redukují krevní tuky, působí protizánětlivě a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. V pokusech na myších, u nichž byla obezita podobně jako u většiny lidí indukována dietou s vysokým obsahem tuku, badatelé zkoumali vliv kombinovaného působení Omega 3 a mírné kalorické restrikce.
Náhrada 10 % tuků v dietě za Omega 3 a současné snížení kalorického příjmu o pouhých 10 %
zamezilo přibývání na váze a snížilo obsah tukové tkáně. Je zajímavé, že u myší ubýval tuk
především v břišní oblasti. Došlo též k výraznému snížení celotělové chronické zánětlivé reakce,
která je spojena s obezitou. To vše je důsledek metabolických změn činnosti mitochondrií a
ovlivnění lipidových signálních molekul v tukové tkáni. Tyto výsledky vysvětlují ojedinělé
klinické studie, které naznačují, že Omega 3 působí proti obezitě pouze tehdy, sníží-li se zároveň
energetický příjem. Výzkum přispěje k ochraně před obezitou a před důsledky chronického zánětu
spojeného také např. s neurodegenerativními a trávicími chorobami.
Nárůst obezity se stává celosvětovým problémem. V posledním desetiletí stoupl počet
obézních lidí několikanásobně, a to nejen v zemích s rozvinutou ekonomikou, ale také
např. v Indii i jinde, kde se lidé přibližují životnímu stylu bohatší části planety.
V současné době žije v ČR více než 60 % populace s nadváhou (s indexem tělesné hmotnosti, BMI
≥ 25 kg/m
2) či obézní (BMI ≥ 30 kg/m
2). Asi u poloviny obézních lidí se časem objeví cukrovka, diabetes 2. typu, vznikající
při snížené citlivosti k inzulínu, což je asi dvakrát častěji než u lidí, kteří si dokáží
tělesnou hmotnost uhlídat. Lidé s nadváhou, a zejména diabetici, více trpí kardiovaskulárními
chorobami, na které umírá asi 75 % diabetiků, stoupá u nich četnost nádorů, kloubních a některých
dalších onemocnění, takže v průměru umírají o pět let dříve. Součástí prevence a léčby obezity
musí být vědecky podložená úprava životního stylu.
Více informací naleznete v publikaci:
Flachs P., Rühl R., Hensler M. Janovská P., Zouhar P., Kůs V., Macek Jílková Z., Papp,
E., Kuda O., Svobodová M., Rossmeisl M., Tsenov G., Mohamed-Ali V. , Kopecký J.* :
„Synergistic induction of lipid catabolism and anti-inflammatory lipids in white fat of
dietary obese mice in response to calorie restriction and n-3 fatty acids”, Diabetologia
2011 (10
): 2626–2638.
O struktuře a výskytu polynenasycených mastných kyselin – viz
http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/fats/artid/omega-3-a-omega-6/
Kontakt:
MUDr. Jan Kopecký, DrSc., Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i.; tel: 296 442 554;
http://www.biomed.cas.cz/fgu/en/index.php?skript=oddeleni/317.php
Popiska k obrázku:
Protizánětlivé účinky kombinovaného působení Omega 3 a snížení kalorického příjmu se v tukové
tkáni obézních myší projevují úbytkem zánětlivých makrofágů, což jsou tmavé buňky označené
protilátkou (šipka) na řezu tukovou tkání.
a- kontrolní skupina;
b- Omega 3 a snížení kalorického příjmu
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
26 Mar 2012