Úvod » Aktuálně » Kalendárium duben 2012 – Čeněk Daněk

Kalendárium duben 2012 – Čeněk Daněk

 

Čeněk Daněk

(5. 4. 1827 Choltice–19. 3. 1893 Praha)

Značka ČKD je dostatečně známá už mnoho desetiletí až do dnešních dnů. Ale co se skrývá pod touto zkratkou už možná tak známé není. Po rozšifrování tří písmen ČKD vyjdou tři slova: Českomoravská – Kolben – Daněk. Ze tří slov jsou dvě jména Kolben a Daněk. a právě druhému jménu se budeme věnovat podrobněji.

Čeněk (Vincenc) Daněk se narodil 5. dubna 1827 v Cholticích u Přelouče v rodině sládka. (Některé zdroje uvádějí jako rok narození už rok 1826.) Střední školu studoval v Kutné Hoře a poté pokračoval ve studiu na vídeňské polytechnice a pražské technice.

Od roku 1852 pracoval jako konstruktér strojů v pražské strojírně Breitfeld & Evans. Po dvou letech z firmy odešel a společně s karlínským starostou Josefem Götzlem koupili malou karlínskou strojírnu firmy A. Meisner & Comp. Strojírenský podnik pod novým názvem Daněk & Co. vyráběl hlavně strojní zařízení pro cukrovary a rafinérie. Strojírně se dařilo a zanedlouho patřila mezi přední podniky v Čechách.

Čeněk Daněk začal v šedesátých letech 19. století spolupracovat se stavitelem Václavem Nekvasilem. v té době byl na vrcholu rozmach cukrovarnictví a oba podnikatelé toho využili. Stavitel Nekvasil stavěl budovy cukrovarů a strojírenský odborník Daněk je zařídil strojním zařízením. Tímto způsobem byly postaveny cukrovary ve Vinoři, Opatovicích nebo v Kostelci nad Orlicí.

Foto: Ilustrační foto – cukrovar

Inženýr Daněk nebyl jen úspěšným továrníkem, ale také vynálezcem a konstruktérem. Roku 1863 sestrojil první kalolis s dřevěným rámem k odluhování saturačního kalu a později kalolis železný. Dále vylepšoval cukrovarnické stroje a zdokonalil stojaté odpařovací aparáty. Byl autorem mnoha vynálezů a patentů. Svým podílem výrazně přispěl k pokroku v cukrovarnictví.

Téměř dvacet let vyráběla Daňkova strojírna, lidově nazývaná „Daňkovka“ stroje pro desítky cukrovarů. v roce 1872 Čeněk Daněk spojil svoji firmu se strojírnou Breitfeld & Evans a tím vznikla akciová společnost Breitfeld Daněk a spol. Nově založená společnost vyráběla především zařízení pro doly a potravinářský průmysl.

Čeněk Daněk byl také v letech 1861- 64 poslancem říšského sněmu. Za své zásluhy při budování průmyslu dostal v roce 1878 od císaře Františka Josefa I. rytířský řád a byl povýšen do šlechtického stavu s přídomkem von Esse.

V roce 1872 Daněk zanechal podnikání a odešel do ústraní. Koupil panství Tloskov u Benešova, ale spíše žil na svém velkostatku Trnová u Zbraslavi.

Český podnikatel, technik, vynálezce a konstruktér Čeněk Daněk zemřel 19. března roku 1893 v Praze ve věku nedožitých 66 letech.

Po Daňkově smrti ale firma, kterou založil v roce 1854, žila dál vlastním životem. v roce 1921 se První Českomoravská továrna na stroje v Praze spojila s Elektrotechnickou a. s. a tím vznikla Českomoravská – Kolben, která se v roce 1927 sloučila s Akciovou společností Strojírny, dříve Breitfeld, Daněk a spol. Touto fúzi se zrodila známá značka ČKD, Českomoravská – Kolben – Daněk.

V dubnu 2012 uplyne 185 let od narození Čeňka Daňka.