SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111
Fax: +420 221 403 307
e-mail:

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

Centrum předškolních dětí MAZÁNEK otevřeno

111201_sciap_play.jpg

 

Připravované akce

Banner_DZ_2012.jpg
JarniExkurze_banner_180x180px_v02_FINAL_OK.png

Důležité odkazy

RVS_web_SSC.jpg

TVT_logo_2012_RGB__A_CZ_modre.png

Mazanek_logo.png

Tisková konference Euraxess

V pondělí 26.3.2012 se v sále ICAVI v hlavní budově Akademie věd na Národní třídě uskutečnila tisková konference na téma „Zaměstnávání zahraničních pracovníků ve vědě a výzkumu“ u příležitosti zahájení další etapy činnosti sítě EURAXESS Česká republika, která pomáhá zahraničním vědcům etablovat se v naší zemi.

 

Vědce – cizince, odborníky z blízkých i vzdálenějších zemí, kteří přišli pracovat do České republiky – potkáváme na výzkumných pracovištích stále častěji. Adaptovat se na nové podmínky, kulturu, dostát administrativním povinnostem, najít a obstarat si bydlení a zvládnout další zařizování pro ně není jednoduchou záležitostí. Právě obavy ze vstupních podmínek, obtížné integrace a jazykové bariéry mnohdy rozhodují při výběru působiště – a to jak pro doktorandy, tak i pro zkušené badatele. Síť EURAXESS ČR významně usnadňuje zahraničním vědcům a jejich rodinným příslušníkům i zaměstnavatelům překonávat veškeré administrativní překážky spojené s jejich pobytem v ČR a poskytuje jim aktuální informace, poradenství a osobní asistenci v praktických záležitostech jejich profesního i osobního života.

 

Síť EURAXESS ČR přichází s konkrétní pomocí. Výzkumným organizacím asistuje již od zrodu myšlenky přijmout zahraničního pracovníka a pomáhá jim dovést ji ke zdárnému konci, tedy k příjezdu zahraničního vědce do ČR. Zvláště u vědců ze třetích zemí jde o poměrně náročný proces. Často totiž nevědí, že mohou žádat o speciální pobytové oprávnění za účelem vědeckého výzkumu, tzv. „vědecké vízum“, které jim přináší mnohé výhody. Dříve obávané, zdlouhavé a nedůstojné návštěvy úřadů příslušných orgánů jsou již minulostí; díky spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR se podařilo pro zahraniční vědce zajistit dobré podmínky – navštěvují speciální pracoviště, nečekají, pracovníci EURAXESS jim při jednáních poskytují osobní asistenci a tlumočení. V roce 2011 bylo takto poskytnuto 583 osobních asistencí a zodpovězeno 3310 souvisejících dotazů. Zahraniční hosté nalézají v EURAXESS vždy individuální přístup. K bezproblémové integraci zahraničních výzkumníků a jejich rodin přispívá EURAXESS ČR také dalšími způsoby: např. pořádá bezplatné konverzační kurzy českého jazyka, které se orientují zvláště na českou historii a kulturu, nebo společenská setkání a výpravy za poznáním České republiky.
 

Projekt „EURAXESS Česká republika 2012 - 2015“ je finančně podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
 

Více informací naleznete na: www.euraxess.cz
 

28.3.2012

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast