Dnes je

Pondělí 20. 7. 2009
English version
 

Prémie Otto Wichterleho

21. května 2009

 

1. vědní oblast

Mgr. Daniela Korčáková, Ph.D., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Vystudovala fyziku se zaměřením na astronomii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1998 pracovala na částečný úvazek v Astronomickém ústavu AV ČR, v. v. i., v Ondřejově a na Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně. Od roku 2002 je vědeckou pracovnicí stelárního oddělení ASÚ AV ČR, v. v. i. Absolvovala stáže a studijní pobyty na astronomických pracovištích ve světě, např. v Chile, v Německu a ve Francii. Je řešitelkou mnoha grantů z oboru astronomie, zúčastňuje se mezinárodních konferenci a věnuje se též popularizační činnosti.
 

Mgr. Tetyana Ostapchuková, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

V roce 1997 absolvovala Fyzikální fakultu Kyjevské univerzity Tarase Ševčenka, obor fyzika pevných látek, a získala kvalifikaci fyzik, učitel. V letech 1994–1996 pracovala v Laboratoři elektronové mikroskopie v Ústavu problémů materiálového výzkumu AV Ukrajiny. Objektem jejího výzkumu ve FZÚ AV ČR, v. v. i., v němž pracuje od roku 1998, jsou smart materials neboli chytré materiály, ze kterých se vyrábějí třeba „chytré“ karty, součástky mobilních telefonů, počítačů, tiskáren, mikrofonů, fokusační mechanismy ve videokamerách a fotoaparátech, ultrazvukové přístroje pro ošetřeni pacientů v nemocnicích a mnoho dalších. Účastní se mnoha mezinárodních projektů, sympozií a konferencí. V roce 2006 získala Stipendium L’ORÉAL Česká republika pro ženy ve vědě.
 

RNDr. Michal Prouza, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

V letech1996–2001 vystudoval astronomii a astrofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha. Od roku 2000 pracuje ve Fyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i., v sekci fyziky elementárních částic. Je řešitelem mnoha grantů z oboru astronomie, zúčastňuje se mezinárodních konferencí a věnuje se též popularizační činnosti. Od roku 2003 je předsedou neziskové Společnosti Astropis, která vydává stejnojmenný časopis Astropis, oficiální periodikum České astronomické společnosti. Je členem a reprezentantem ČR v Scientific Technical Committee Evropské jižní observatoře, v roce 2009 získal jednomyslnou nominaci od Českého národního komitétu astronomického na člena Mezinárodní astronomické unie (IAU).
 

Mgr. Michal Koucký, Ph.D., Matematický ústav AV ČR, v. v. i.

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK Praha, v letech 1998–2003 studoval na Rutgers University v USA, kde získal titul Ph.D. Od roku 2004 je vědeckým pracovníkem Matematického ústavu AV ČR, v. v. i. Absolvoval zahraniční postdoktorandské stáže v USA, Kanadě a Nizozemí. Michal Koucký se specializuje na teorii složitosti. Své práce publikuje v předních vědeckých světových časopisech, přednáší na mezinárodních konferencích.
 

RNDr. Radomír Pánek, Ph.D., Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.

Vystudoval teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha, od roku 1998 pracuje v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.. Profiloval se jako teoretik v oblasti tokamakového plazmatu a věnoval se především teorii a modelování důležitých procesů v okrajovém plazmatu tokamaku, jako jsou turbulence a různé typy interakčních procesů. Od roku 2005 je zástupcem řešitele projektu EURATOM na převzetí tokamaku COMPASS z Velké Británie, od letošního roku je vedoucím projektu COMPASS. Je řešitelem domácích grantů, zúčastňuje se mezinárodních projektů, konferencí a sympozií. Přednáší v kurzu Fyzika a technika termojaderné fúze na FJFI ČVUT.
 

RNDr. Zuzana Haniková, Ph.D., Ústav informatiky AV ČR, v. v. i.

Vystudovala matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha. V Ústavu informatiky AV ČR, v. v. i., pracuje od roku 1999 jako vědecká pracovnice se zaměřením na formální základy fuzzy logiky. Absolvovala stáže a studijní pobyty ve Španělsku, Finsku a Itálii. Je řešitelkou mnoha grantů, zúčastňuje se mezinárodních projektů, přednáší na domácích a zahraničních sympoziích a konferencích.
 

Mgr. David Krejčiřík, Ph.D., Ústav jaderné fyziky AV ČR, v. v. i.

Vystudoval teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha a v ÚJF AV ČR, v. v. i., začal pracovat již jako student v roce. 1997 na své diplomové práci. V letech 1998–2001 absolvoval společné doktorandské studium na MFF UK v Praze a Univerzitě v Toulonu a Varu (USTV). Získával zkušenosti na několikaletých postdoktorandských pobytech ve Francii a v Portugalsku a kratších pobytech v Izraeli a Rumunsku. V současné době pracuje jako vědecký pracovník oddělení teoretické fyziky ÚJF AV ČR. D. Krejčiřík pracuje v oboru matematické fyziky. Věnuje se především problémům kvantové mechaniky s geometricky netriviálním konfiguračním prostorem omezeným prostorovou hranicí. Publikuje v domácích a mezinárodních časopisech a spolupracuje na mezinárodních projektech.
 

Ing. Tomáš Kroupa, Ph.D, Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i.

V letech 1996–2001 studoval na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze, kde získal titul Ing. Matematické inženýrství vystudoval v letech 2002–2005 na Fakultě elektronické ČVUT a studia ukončil titulem Ph.D. Od roku 2000 pracoval čtyři roky v laboratoři inteligentních systémů na VŠE, od roku 2002 pracuje v ÚTIA AV ČR, v. v. i., v oddělení matematické teorie rozhodování. Působí též jako odborný asistent na katedře matematiky FEL ČVUT. Absolvoval studijní pobyty v Itálii, ve Finsku, v Izraeli a Rakousku. Je řešitelem mnoha grantů, zapojuje se do mezinárodních projektů a zúčastňuje se domácích a zahraničních konferencí. V roce 2005 získal Cenu Josefa Hlávky pro mladé vědecké pracovníky AV ČR.
 
 

2. vědní oblast

RNDr. Martin Falk, Ph.D., Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

V letech 1995–2000 studoval molekulární biologii a genetiku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Již jako student pracoval na oddělení lékařské genetiky Fakultní nemocnice v Brně, poté jako postdoktorand v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i., a externě na katedře mikrobiologie na PřF MU v Brně. Od roku 2004 pracuje jako vědecký pracovník v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i. Je řešitelem mnoha grantů, zúčastňuje se mezinárodních projektů, přednáší na mezinárodních sympoziích a konferencích. Je členem Genetické společnosti Gregora Mendela a České mikroskopické asociace.
 

Ing. Petr Novák, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Vědecká práce Petra Nováka byla v rámci jeho postdoktorandského studia zaměřena na výzkum genů chmele, které se účastní biosyntézy sekundárních metabolitů důležitých pro výrobu piva. Výsledky jeho práce byly publikovány v mezinárodních vědeckých časopisech. Během své pětileté postdoktorandské stáže ve špičkové laboratoři prof. B. Futschera (Arizona Cancer Center, University of Arizona, USA) v letech 2004–2008 se významně podílel na výzkumu rakoviny z epigenetického hlediska. Ovládl různé techniky DNA microarrays a významně přispěl k analýze dat získaných těmito technologiemi. Postupem času si osvojil množství bioinformatických technik, jejichž využití přispělo k objevení některých nových epigenetických jevů, které byly popsány v prestižních mezinárodních časopisech.
 

Ing. Jan Pergl, Ph.D., Botanický ústav Akademie věd ČR, v. v. i.

V letech 1996–2001 studoval na katedře ekologie lesnické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Doktorandské studium absolvoval na katedře botaniky Přírodovědecké fakulty UK Praha v letech 2001–2006. Od roku 2000 pracuje v Botanickém ústavu AV ČR, v. v. i., jako vědecký pracovník v oddělení ekologie invazí a zaměřuje se na studium rostlinných invazí: studium invaze modelového druhu bolševníku velkolepého a obecné aspekty rostlinných invazí. Účastní se mezinárodních projektů, je řešitelem mnoha grantů, zúčastňuje se mezinárodních sympozií a konferencí.
 

RNDr. Pavel Flachs, Ph.D., Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

V letech 1993–1998 vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK Praha, obor molekulární biologie. Od roku 1998 pracuje ve Fyziologickém ústavu AV ČR, v. v. i., v Centru aplikované genetiky. Věnuje se základnímu výzkumu v oblasti prevence a léčby metabolického syndromu, především pak obezity a diabetu 2. typu. Hlavní náplní jeho vědecké činnosti je v současné době vliv různých mastných kyselin a jejich derivátů v dietě na buněčnou signalizaci, regulaci genové exprese, energetický metabolismus a sekreční aktivitu tukové tkáně. Absolvoval stáže a studijní pobyty ve Franci a v Nizozemí. Je řešitelem mnoha grantů, zúčastňuje se mezinárodních projektů a mezinárodních konferencí. V roce 2003 byl oceněn Cenou Josefa Hlávky pro nejlepší studenty a mladé talentované pracovníky AV ČR.
 

RNDr. Petr Man, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

V letech 1995–2000 studoval na katedře biochemie Přírodovědecké fakulty UK Praha, další čtyři roky byl na katedře jako postdoktorand. V roce 2004 začal pracovat v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, v. v. i., jako vědecký pracovník v sektoru biogeneze a biotechnologie přírodních látek a zabývá se hmotnostní spektrometrií a proteomikou se zaměřením na membránové mikrodomény, strukturní analýzu proteinů pomocí vodík-deuteriové výměny, identifikace proteinů, peptidů sacharidů a přírodních látek. Je řešitelem mnoha grantů, zúčastňuje se domácích a zahraničních konferencí a sympozií.
 

Michael Volný, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK Praha, v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, v. v. i., pracuje jako vědecký pracovník v laboratoři charakterizace molekulární struktury. Zabývá se desorpčně-ionizačními technikami a chce se orientovat na další aspekty vývoje biologické hmotnostní spektrometrie. V laboratoři koordinuje malý tým zaměřený zejména na 2D molekulární imaging a jeho práce již přináší první výsledky v oblasti zobrazování biologických povrchů. Tým kolem M. Volného dokázal v rekordním čase implementovat imaging lipidů a dalších látek na hmotnostním spektrometru Bruker FT-ICR. Během svého krátkého působení v MBÚ již získal grant v rámci 7. rámcového programu EU. Aktivně se účastní domácích a zahraničních konferencí. Publikoval čtrnáct prací.
 

Mgr. Markéta Ondračková, Ph.D., Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.

Vystudovala biologii a ekologii na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2001 pracuje v Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i., a od roku 2003 je odbornou pracovnicí na katedře zoologie a ekologie Ústavu botaniky a zoologie PřF MU v Brně. Její vědecké zaměření zahrnuje témata: 1. Biologie a ekologie vícebuněčných parazitů sladkovodních ryb: determinace, využití parazitů jako biologických indikátorů, ekologické aspekty parazito-hostitelských interakcí; 2. Invazní druhy: parazitofauna a životní historie introdukovaných ryb v původní i nepůvodní oblasti rozšíření; 3. Ekologie ryb: ekologie společenstev, úspěšnost rybí reprodukce, druhová diverzita, populační dynamika sladkovodních ryb. Spolupracuje na mnoha mezinárodních projektech, je řešitelkou mnoha grantů a zúčastňuje se mezinárodních konferencí.
 

Mgr. Jan Bartoš, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.

V letech 1994–1999 studoval biofyziku a chemickou fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 1999 je pracovníkem laboratoře molekulární cytogenetiky a cytometrie Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., v Olomouci. Vědecká činnost Jana Bartoše je orientována na strukturu a evoluci genomu rostlin se zaměřením na hospodářsky významné druhy, především obilniny. V průběhu doktorského studia se věnoval aplikaci laserové průtokové cytometrie pro analýzu genomu rostlin s využitím tříděných chromozomů. V této oblasti se stal předním českým odborníkem uznávaným i v celosvětovém měřítku.
 

Mgr. Jiří Pinkas, Ph.D., Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i.

V letech 1995–2000 vystudoval chemii na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Doktorandské studium absolvoval na Katedře anorganické chemie PřF UK Praha a na Burgundské univerzitě v Dijonu (Francie). Od roku 2004 pracuje v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., jako vědecký pracovník oddělení syntézy a katalýzy v oboru fyzikální chemie (organokovová katalýza). Zaměřuje se na organokovovou chemii titanu, zirkonia a křemíku, NMR spektroskopii organokovových látek, syntézu homogenních katalyzátorů pro polymerizace a kopolymerizaci olefinů.
 

Mgr. Viktoria Poterya, Ph.D, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i.

Je absolventkou Státní ukrajinské univerzity, doktorandského studia na UK v Praze a postdoktorandského studia na University of Georgia v USA. Je vědeckou pracovnicí v oddělení fotochemie, spektroskopie a iontové chemie. Ve vědecké práci se zaměřuje na témata: Fragmentace klastrů po ionizací; Fotodisociace molekul v klastrech vzácných plynů; Fotolýza atmosféricky relevantních molekul na ledových nanočásticích; Fotochemie malých biomolekul solvatovaných v prostředi klastrů. Je řešitelkou mnoha grantových projektů, zúčastňuje se mezinárodních konferencí a sympozií. V roce 2008 získala Stipendium L´Oréal ČR pro ženy ve vědě.
 
 

3. vědní oblast

Mgr. Josef Fulka, Ph.D., Filosofický ústav AV ČR, v. v. i.

Obor filozofie vystudoval v letech 1997–2001 na Filozofické fakultě UK Praha. Od roku 2001 je odborným asistentem na Fakultě humanitních studií UK Praha a od roku 2005 vědeckým pracovníkem Filosofického ústavu AV ČR, v. v. i. Působí na oddělení současné kontinentální filosofie a zaměřuje se na současnou francouzskou filozofii (fenomenologie, strukturalismus), teorii literatury, psychoanalýzu. Je řešitelem mnoha grantů, zúčastňuje se mezinárodních projektů a konferencí. Pravidelně spolupracuje s Francouzským institutem v Praze na přípravě kulturních pořadů.
 

PhDr. Martin Holý, Ph.D., Historický ústav AV ČR Praha, v. v. i.

V letech 1997–2003 vystudoval obor historie a archivnictvínaFilozofické fakultě UK Praha. Je vědeckým pracovníkem oddělení dějin raného novověku; zástupcem vedoucího a tajemníkem oddělení; zástupcem vedoucího redaktora a výkonným redaktorem časopisu Folia Historica Bohemica. Specializuje se na dějiny českých zemí 16. a 17. století se zaměřením na široce vymezené kulturní a vzdělanostní dějiny české společnosti (včetně kulturních a intelektuálních vazeb českých zemí s vedlejšími zeměmi Koruny české, dalšími oblastmi habsburské monarchie i jinými regiony), dále na některé aspekty z dějin šlechty (cestovní aktivity urozených, šlechtický mecenát, studium některých rituálů nobility apod.) i církevních a náboženských dějin (konfesionalizace české společnosti, šíření reformace do vedlejších zemí Koruny české apod.). Absolvoval stáže a studijní pobyty v zahraničí, je řešitelem grantů a zapojuje se do mezinárodních projektů.
 

PhDr. Alena Křížková, Ph.D., Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.

Vystudovala Fakultu sociálních věd UK Praha. Od roku 1996 pracuje v Sociologickém ústavu AV ČR, v. v. i., a zaměřuje se na sociologii trhu práce a gender v managementu a podnikání, sociologii rodiny a kombinace pracovního a rodinného života, politiky genderové rovnosti na evropské úrovni, sociální začleňování a občanskou participaci žen. Ve své práci kombinuje kvantitativní a kvalitativní metodologii sběru a analýzy dat. Absolvovala stáže a studijní pobyty v USA, Kanadě, ve Francii a Velké Británii.  
 

PhDr. Markéta Pravdová, Ph.D., Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.

V letech 1992–1999 vystudovala filozofii a český jazyk a literaturu na Filozofické fakultě UK Praha. Od roku 2002 pracuje jako vědecká pracovnice v ÚJČ AV ČR, v. v. i., je vedoucí oddělení jazykové kultury a jazykové poradny. Je též vedoucí redaktorkou časopisu Naše řeč. Ve vědecké činnosti se zaměřuje na současný český jazyk, jazykovou kulturu, jazykové poradenství, mediální a kulturální studia a na sociolingvistiku. Je řešitelkou mnoha grantů, absolvovala stáže a studijní pobyty a zúčastňuje se zahraničních projektů.
 
 

PhDr. Michal Kopeček, Ph.D., Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.

V letech 1992–1998 vystudoval historii na Filozofické fakultě UK Praha. Je výzkumným pracovníkem a od roku 2003 vedoucím oddělení demokratické transformace po roce 1989 Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i. Od roku 2007 se podílí v pozici garanta české strany na činnosti Centra pro srovnávací soudobé dějiny střední Evropy, společného projektu ÚSD a Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam. Zabývá se v širokém spektru především duchovními dějinami středoevropského prostoru ve 20. století s důrazem na dějiny politického a sociálního myšlení 20. století ve střední Evropě; na marxistický revizionismus 50. a 60. let 20. století ve střední Evropě; na dějiny a teorii historiografie.
 

JUDr. Ján Matejka, Ph.D., Ústav státu a práva AV ČR, v. v. i.

V letech 1995–2000 vystudoval právo na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 2000 pracuje v Ústavu státu a práva AV ČR, v. v. i., v současné době je vedoucím oddělení soukromého práva Ústavu státu a práva AV ČR, v. v. i. Jako výzkumný pracovník se zaměřuje zejména na normativní regulaci počítačových sítí, zejména pak na internetové a počítačové právo, právo duševního vlastnictví, ochranu osobních údajů a dat, jakož i související mezinárodněprávní aspekty. Využil své zkušeností ze zahraničí a svými poznatky i novými metodami přispěl k vytvoření nové právní disciplíny – internetového a počítačového práva, která se zabývá zejména značně atypickými právními vztahy vznikajícími při užívání počítačové sítě internet, při obchodování, ochraně práv duševního vlastnictví, jakož i celou řadou problematických mezinárodních aspektů (jako např. určení rozhodného práva u vztahů s cizím prvkem, včetně problematiky sudiště, problematika dokazování právních skutečností v prostředí internetu, ochrana osobních údajů a dat apod.). Ján Matejka tak vytvořil novou právní disciplínu.
 
RSS feed: Odbor mediální komunikace AV ČRRSSwebmaster © 2007