Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Evropský týden mozku

  

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI

projekt BIOCEV

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Omega 3 versus obezita

Výzkumem mechanismů, kterými Omega 3 mastné kyseliny z mořských ryb napomáhají v prevenci a léčbě metabolických poruch spojených s obezitou, se zabývá vědecký tým pod vedením MUDr. Jana Kopeckého, DrSc., z Fyziologického ústavu (FGÚ) AV ČR. Omega 3 jsou důležitou součástí zdravé výživy, redukují krevní tuky, působí protizánětlivě a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. V pokusech na myších, u nichž byla obezita podobně jako u většiny lidí indukována dietou s vysokým obsahem tuku, badatelé zkoumali vliv kombinovaného působení Omega 3 a mírné kalorické restrikce.

 
Náhrada 10 % tuků v dietě za Omega 3 a současné snížení kalorického příjmu o pouhých 10 % zamezilo přibývání na váze a snížilo obsah tukové tkáně. Je zajímavé, že u myší ubýval tuk především v břišní oblasti. Došlo též k výraznému snížení celotělové chronické zánětlivé reakce, která je spojena s obezitou. To vše je důsledek metabolických změn činnosti mitochondrií a ovlivnění lipidových signálních molekul v tukové tkáni. Tyto výsledky vysvětlují ojedinělé klinické studie, které naznačují, že Omega 3 působí proti obezitě pouze tehdy, sníží-li se zároveň energetický příjem. Výzkum přispěje k ochraně před obezitou a před důsledky chronického zánětu spojeného také např. s neurodegenerativními a trávicími chorobami.
 
Nárůst obezity se stává celosvětovým problémem. V posledním desetiletí stoupl počet obézních lidí několikanásobně, a to nejen v zemích s rozvinutou ekonomikou, ale také např. v Indii i jinde, kde se lidé přibližují životnímu stylu bohatší části planety. V současné době žije v ČR více než 60 % populace s nadváhou (s indexem tělesné hmotnosti, BMI ≥ 25 kg/m 2) či obézní (BMI ≥ 30 kg/m 2). Asi u poloviny obézních lidí se časem objeví cukrovka, diabetes 2. typu, vznikající při snížené citlivosti k inzulínu, což je asi dvakrát častěji než u lidí, kteří si dokáží tělesnou hmotnost uhlídat. Lidé s nadváhou, a zejména diabetici, více trpí kardiovaskulárními chorobami, na které umírá asi 75 % diabetiků, stoupá u nich četnost nádorů, kloubních a některých dalších onemocnění, takže v průměru umírají o pět let dříve. Součástí prevence a léčby obezity musí být vědecky podložená úprava životního stylu.
 
Více informací naleznete v publikaci:
Flachs P., Rühl R., Hensler M. Janovská P., Zouhar P., Kůs V., Macek Jílková Z., Papp, E., Kuda O., Svobodová M., Rossmeisl M., Tsenov G., Mohamed-Ali V. , Kopecký J.* :
„Synergistic induction of lipid catabolism and anti-inflammatory lipids in white fat of dietary obese mice in response to calorie restriction and n-3 fatty acids”, Diabetologia 2011 (10 ): 2626–2638.
O struktuře a výskytu polynenasycených mastných kyselin – viz http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/fats/artid/omega-3-a-omega-6/
 
Kontakt:
MUDr. Jan Kopecký, DrSc., Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i.; tel: 296 442 554; http://www.biomed.cas.cz/fgu/en/index.php?skript=oddeleni/317.php
 
 
Popiska k obrázku:
Protizánětlivé účinky kombinovaného působení Omega 3 a snížení kalorického příjmu se v tukové tkáni obézních myší projevují úbytkem zánětlivých makrofágů, což jsou tmavé buňky označené protilátkou (šipka) na řezu tukovou tkání. a- kontrolní skupina; b- Omega 3 a snížení kalorického příjmu
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

26.3.2012

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast