Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Evropský týden mozku

  

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI

projekt BIOCEV

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Václav Havel v soudobých dějinách

Pracovní konference v Akademii věd ČR
Osobnost Václava Havla jako veřejně angažovaného intelektuála byla předmětem konference pořádané Ústavem pro soudobé dějiny (ÚSD) AV ČR v pondělí 19. 3. 2012 v sídle AV ČR v Praze. Účastnili se jí historici a další odborníci z  AV ČR i z jiných institucí. Podle ředitele ÚSD AV ČR PhDr. Oldřicha Tůmy, Ph.D., vedly k uspořádání konference dva důvody – symbolické rozloučení s V. Havlem a uctění jeho památky, v pracovní rovině pak snaha o věcnou a nezaujatou formulaci, či alespoň o předběžné vytyčení půdorysu toho, co V. Havel pro českou společnost a její dějiny znamená.

 
Oldřich Tůma rovněž uvedl, že konference se zaměřuje na uzlové body Havlova působení, nepostihuje však jeho literární tvorbu. Připomněl, že Václav Havel má své obdivovatele i odpůrce. Lidé mají na jeho osobnost různé názory, shodují se však v tom, že českou společnost ovlivnil jako málokdo. Ředitel ÚSD AV ČR též předeslal, že na tuto první havlovskou konferenci budou navazovat další jednání, která půjdou více do hloubky.
 
V zahajovacím bloku vystoupil i předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Jak uvedl, je pochopitelné, že Havlovy názory i rozhodnutí často nebyly vnímány a přijímány jednoznačně. „ Zhodnocení jeho významu občanské i tvůrčí angažovanosti v různých etapách existence komunistického režimu, v rámci zformování širokého opozičního hnutí Charty 77 či jeho role v dominovém efektu rozpadu komunistického bloku na konci 80. let je stále velkou výzvou pro mezioborovou reflexi a badatelský zájem,“ zdůraznil prof. Jiří Drahoš. Podle něj však tuto výzvu představuje i více než třináct let, kdy se Václav Havel podílel jako hlava státu na přijímání těch nejdůležitějších rozhodnutí, které přispěly po roce 1989 k prosazení zásad pluralitní demokracie a k nastartování transformací politiky, ekonomiky i obecně veřejného života.
 
Dopolední blok jednodenní konference nabídl k diskusi pohled na Havlova myšlenková východiska a koncepty, jejichž reflexe lze vysledovat v jeho esejistické tvorbě i v praktickém konání. Dva odpolední bloky se věnovaly pohledům na Havlovo veřejné působení od 50. do 90. let minulého století, dobovým rolím a významům tohoto působení a také jeho dlouhodobému vlivu na současnou společnost a politiku. Závěrečné vystoupení přiblížilo Václava Havla v kontextu orálně-historického výzkumu.
 
PROGRAM KONFERENCE
 
Slavnostní zahájení konference
Úvodní slovo prof. Jiřího Drahoše, předsedy AV ČR
Vilém Prečan (ČSDS): Poznámky ke komplexnímu projektu havlovských studií
 
dopolední blok: VÁCLAV HAVEL JAKO VEŘEJNĚ ANGAŽOVANÝ INTELEKTUÁL
Tomáš Hermann: Filosofické inspirace v myšlení Václava Havla
Jiří Suk: Politické myšlení Václava Havla
Jan Pauer (Hamburg): Václav Havel: Úvahy o morálce v podmínkách diktatury
Oldřich Tůma: Václav Havel jako analytik fungování komunistického režimu
 
1. odpolední blok: VÁCLAV HAVEL V OPOZICI A DISENTU
Libor Vodička (ÚČL): Počátky veřejného působení Václava Havla: divadelní a literární
kritiky (1956–1967)
Jiří Hoppe: Havlův osmašedesátý
Jaroslav Cuhra: Václav Havel a jeho role v opozici
 
2. odpolední blok: VÁCLAV HAVEL V POLITICE A SPOLEČNOSTI PO ROCE 1989
Marie Černá: Milí spoluobčané! Paměť komunismu v Havlových projevech
Adéla Gjuričová: Václav Havel a Federální shromáždění (1989–1992)
Michal Kopeček: Antipolitika a její dědictví v éře neoliberalismu
Miroslav Vaněk: „Bez orální historie by zůstalo mnoho věcí zapomenuto...“ Václav Havel
v analýze a interpretaci orální historie aneb o složitosti výzkumu politických elit
 
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Připravily: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

19.3.2012

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast