Most skrýval skvost / metro.cz

BRANDÝS NAD LABEM – Řidiči, kteří se těší, až budou moci při cestě do Brandýsa nebo do Boleslavi použít mosty, si ještě počkají. Při bourání současného mostu, který poškodila povodeň v roce 2006, totiž dělníci odhalili torzo historického kamenného mostu pocházejícího ze 16. století.

„Našly se zde pozůstatky renesančního mostu a brandýského osídlení z přelomu 10. a 11. století a také dřevěná konstrukce dosud neznámého původu,“ uvedla Ivana Boháčová z Archeologického ústavu Praha. Tento objev je zcela unikátní a jak tvrdí archeologové z místa výzkumu, nikdo nedoufal, že by se most mohl dochovat až do dnešní doby.

Jeho autorem byl italský renesanční architekt Matteo Borgorelli, autor několika staveb v regionu, například renesančního kostela či arkádového křídla v brandýském zámku.

Jelikož kraj objednal archeologický dozor až v průběhu přestavby, byly zničeny některé historické konstrukce, most však zůstal nepoškozen. Národní památkový ústav trvá na tom, aby byl prohlášen kulturní památkou. Chce ho také zpřístupnit veřejnosti.

Archeologové doufají, že v okolí naleznou další středověké artefakty. Do pátrání se pustili i potápěči, kteří zkoumají dno Labe. Je pravděpodobné, že najdou zbytky dřevěného mostu z 10. století, jelikož v těchto místech vedla jedna z nejstarších komunikací vedoucí z Čech směrem na Pobaltí. V důsledku nálezů se bude měnit celý projekt.

„Dokončení oprav a zprůjezdnění mostů je zatím v nedohlednu. První tři mosty jsou již opraveny a jsou průjezdné, ale oprava dvou dalších byla zastavena kvůli archeologickým nálezům,“ uvedl starosta Staré Boleslavi a Brandýsa nad Labem Ondřej Přenosil.

Náklady několikanásobně přesáhnou původní rozpočet. Kdy se tedy na most vrátí doprava, zatím nikdo neví.

Mosty v novém Oprava mostů začala loni na podzim. Jde o sedm mostů spojujících Brandýs nad Labem a Starou Boleslav. Auta musí využít osm kilometrů dlouhou objížďku. Mosty jsou v havarijním stavu kvůli povodním z roku 2006. Středočeský kraj do oprav investuje několik stovek milionů korun.

Autor: Lucie Zelinková

via: http://www.metro.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=192:most-skryval-skvost&catid=34:domov&Itemid=157

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter