Na Pražském hradě objevili archeologové historické skvosty / prazsky.denik.cz

Na Pražském hradě objevili archeologové historické skvostyPraha 1 /FOTOGALERIE/- Naši předci v éře Rudolfa II. holdovali hazardu, byli ale i vybranými gurmány.

 Autor: Jana Kočvarová
aktualizováno 12.3.2009 9:23.

Cizojazyčné slovníky, snáře, dýmku, hrací kostky či desítky hracích karet. To vše se podařilo archeologům najít při rekonstrukci podlah ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Vzácné historické artefakty svědčící o bohatém kulturním a společenském životě našich předků, archeologové objevili v rámci prací trvajících od listopadu do konce února. O tom, že byli naši předci gurmáni, svědčí objev nejrůznějších skořápek, zbytků pecek, kostí drůbeže a ryb. Většina nálezů pochází z rudolfinské éry. Je jasné, že naši předci si nejčastěji pochutnávali na racích, rybách, ořeších a třešních a holdovali karetním hrám.

„Jsem velmi překvapený, že se nám podařilo nalézt takové skvosty. Z předmětů se dá vyčíst, jaký život naši předci vlastně vedli. A že se nenudili, o tom svědčí nález dýmky, nebo hracích karet. Právě ty považuji za jeden z nejcennějších objevů,“ řekl Deníku vedoucí záchranného týmu Jan Frolík.

Poslední průzkum podlah se realizoval ve třicátých letech minulého století. „Nečekali jsme tedy, že bychom mohli ještě něco objevit. K našemu překvapení ale historikové ve třicátých letech ponechali v podlaze všechny papírové předměty,“ vysvětluje Frolík.

Pražští archeologové počítají s tím, že se na ojedinělou historickou sbírku budou moci již v příštím roce podívat také obyvatelé a návštěvníci metropole. „Momentálně chceme nalezené předměty restaurovat. Snad již v příštím roce by se ale mohla na Pražském hradě konat výstava těchto unikátních předmětů. Sbírku bychom chtěli určitě také publikovat,“ uzavírá Frolík.

Výzkum stál Správu Pražského hradu sedm set tisíc korun. Archeology teď čeká ještě kromě restaurování nalezených předmětů další mravenčí práce. A to prosévání vybraných zásypů, aby neunikly ani ty nejdrobnější nálezy.

via: http://prazsky.denik.cz/kultura_region/na-prazskem-hrade-objevili-archeologove-20090311.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter