Rostlina pro prosinec 2011
Karotenoidy jsou barviva, která najdete například v rajčatech, paprikách nebo mrkvi. Náš výzkum teď ukázal, že pozoruhodně mnoho jich je v plodech jednoho okrasného keře.
Bez karotenoidů se neobejde žádná rostlina. Tato žlutá, oranžová, případně červená barviva jsou totiž důležitá pro fotosyntézu. V listech pomáhají zachycovat světlo a chrání před škodlivými účinky silného slunečního záření i dalších stresových faktorů. Kromě listů se ale vyskytují také v jiných částech rostlin – často třeba v plodech.
Karotenoidy mají zároveň význam pro lidské zdraví. To je případ hlavně beta-karotenu. Naše tělo ho získává z některých rostlinných potravin. Vyrábí z něj vitamín A, který je nepostradatelný pro správné fungování zraku.
Rostlinná barviva studuje v našem ústavu tým doktorky Wilhelmové. Jeho člen, doktor Daniel Haisel, nedávno zjišťoval obsah karotenoidů v plodech kdoulovce japonského (na snímku).
Tento keř se u nás pěstuje jako okrasná dřevina. Plody připomínají malá jablka, hezky voní, ale i po dozrání jsou dost tvrdé a kyselé. Přesto se v severní Evropě zkoumají možnosti jejich potravinářského využití, například do džusů a marmelád.
Doktor Haisel měřil množství karotenoidů v sedmi odrůdách kdoulovce. Zjistil, že některé odrůdy mají karotenoidů překvapivě hodně – víc než řada běžných druhů ovoce. Předčily grepy i pomeranče a vyrovnaly se papáje nebo meruňkám.
Pomohou tyto výsledky dostat výrobky z kdoulovce do našeho jídelníčku? Uvidíme v budoucnu.
Text Daniel Haisel a Jan Kolář
Foto Jan Kolář
Út, 20.12.2011 - 18:15 — Jan Kolář