.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Daniela Hodrová převezme Státní cenu za literaturu

Laureátkou Státní ceny za literaturu pro rok 2011 se stává spisovatelka a literární teoretička PhDr. Daniela Hodrová, DrSc. Významné ocenění získává za román Vyvolávání a zároveň za celou dosavadní literární tvorbu. Slavnostní ceremoniál se uskuteční ve čtvrtek 27. 10. 2011 v Národním divadle v Praze. Daniela Hodrová pracuje od roku 1975 v Ústavu pro českou literaturu (ÚČL) AV ČR, románu se věnuje jako autorka i jako teoretička. Její dílo podrobně představuje Slovník české literatury po roce 1945 – viz zde.

 

„Doktorka Daniela Hodrová bude již třetím členem našeho ústavu, který v aktuální historii Státní cenu za literaturu získal. Prvním oceněným autorem působícím v ÚČL AV ČR byl Milan Jankovič, který v roce 1997 získal cenu za svou vědeckou knihu Kapitoly z poetiky Bohumila Hrabala. Druhým oceněným byl Vladimír Macura, který v roce 1998 obdržel Státní cenu za román Guvernantka a současně za vědeckou knihu nazvanou Český sen,“ uvedl k udělení ceny ředitel ÚČL AV ČR Ing. Pavel Janáček, Ph.D.
 
Nejnovějším výsledkem vědecké práce Daniely Hodrové a jejího působení v ÚČL AV ČR je kniha Chvála schoulení z roku 2011 – viz zde.
 
Bližší informace o Státní ceně za literaturu naleznete na stránkách MK ČR nebo v databázi literárních cen.
 

Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Ústav pro českou literaturu AV ČR

 

27 Oct 2011

Search

All intranet Current section