Abicko  > 2011  > leden

Před 180 lety se narodil Josef Hlávka

V únoru (15. 2. 2011) si připomínáme 180. výročí narození architekta, stavitele, nejznámějšího českého mecenáše a především zakladatele a prvního prezidenta České akademie věd a umění, Josefa Hlávky. Více v aktualitách.

 

01 01 01 01 
                   

Na svém zámku v Lužanech hostil Josef Hlávka celou řadu slavných českých umělců. Pravidelnými hosty byli  např. Vojtěch Hynais, Jaroslav Vrchlický, Antonín Dvořák či Josef Václav Myslbek. V zámeckém  parku je dnes umístěna Hlávkova socha od Josefa Mařatky.

Aktuality

6.4.2012 Česká společnost a kvalitní vzdělání

 Iniciativa Athenaeum pro 21. století, která se hlásí k odkazu kritického myšlení z období vznikání moderní české společnosti, (tedy k časopisu Athenaeum založeném v roce 1883 T. G. Masarykem), zve 11. dubna 2012 od 17 do 20 hodin v zasedací místnosti Senátu ČR, Kolovratský palác, Valdštejnská 10 na diskusní klub Česká společnost a kvalitní vzdělání. V pořadí již čtvrtý seminář se zaměří na úlohu vysokých škol a dalších institucí v oblasti vzdělávání. Vystoupí na něm kromě jiných Pavel Janoušek, Vladimíra Dvořáková, Michal Stehlik, Jaroslav Šonka, Sam Zajíček, Jiří Zlatuška a Jan Vodňanský (překvapení).

  6.4.2012 Vzpomínka na Slavomíra Wollmana

Významný český literárněvědný slavista, literární teoretik a komparatista profesor Slavomír Wollman zemřel ve věku nedožitých 87 let v léčebně dlouhodobě nemocných, ve které kvůli omezené pohyblivosti strávil poslední tři roky života. Jsa v plné duševní svěžesti, pracoval do poslední chvíle."Významný pracovní podíl Slavomíra Wollmana byl na poli vědecko organizačním. Jazykové znalosti a diplomatické schopnosti ho předurčily k působení v domácích i zahraničních odborných organizacích. Od r. 1957 působil v Československém komitétu slavistů a jeho nástupnické organizaci, od r. 1963 v Mezinárodním komitétu slavistů, v obou od funkce sekretáře až po předsedu, padesát pět let působil v redakci časopisu Slavia, opět v pozicích od tajemníka po šéfredaktora, od roku 1979 vedl Literárněvědnou společnost. Významně se podílel na obnovení Slovanského ústavu, kde vykonával až do roku 2002 funkci předsedy vědecké rady."

  6.4.2012 Energie ve světě omezených zdrojů

Francouzský institut v Praze zve na přednášku a diskuzi s Jean-François Minsterem na téma Energie ve světě omezených zdrojů, která se uskuteční v pondělí 16. dubna 2011 v 18:00 hod. v kinosále Francouzského institutu, Štěpánská 35, Praha 1.

  5.4.2012 MAGNESIA LITERA 2012 – Academia uspěla ve třech kategoriích

Pořadatelé knižních cen Magnesia Litera vyhlásili 4. dubna 2012 na Nové scéně Národního divadla v Praze vítěze jedenáctého ročníku renomované soutěže, do níž se letos přihlásilo rekordních 325 knih. Mimořádného úspěchu dosáhlo Nakladatelství Academia, jehož ředitel Jiří Padevět převzal Literu za nakladatelský počin (za souborné vydání knihy Souostroví gulag ruského spisovatele Alexandra Solženicyna). V kategorii Literatura faktu porotci za nejlepší vybrali dvousvazkový Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 Jiřího Knapíka a Martina France (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Masarykův ústav a Archiv AV ČR), která v minulém měsíci zvítězila taktéž ve čtvrtém ročníku Cen Nakladatelství Academia (více v AB 4/2012). 

  3.4.2012 150 let Jednoty českých matematiků a fyziků

Půldruhé století uplynulo od založení Jednoty českých matematiků a fyziků, respektive jejího prvního předchůdce Spolku pro volné přednášky z mathematiky a fyziky. U příležitosti jubilea jedné z nejstarších dosud existujících učených společností v českých zemích se 28. března 2012 ve Velké aule Karolina uskutečnilo slavnostní shromáždění, jehož se zúčastnily vynikající osobnosti české akademické a politické sféry včetně prezidenta ČR Václava Klause. Podle jeho názoru matematické znalosti upadají, přitom jejich význam pro vzdělávání je klíčový: „Klesající prestiž matematiky způsobuje jednak pokles všeobecných standardů ve vzdělání, jednak masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky.“

  2.4.2012 Výběrové řízení

Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., vypisuje výběrové řízení na místo vedoucího (vedoucí) Technicko-hospodářské správy. Předpoklady: alespoň SŠ ekonomické vzdělání a praxe v oboru (pracuje se s programy iFIS a Elanor Global), znalost prostředí AV ČR vítána, orientace v právních předpisech, schopnost vést pracovní kolektiv (2–4 osoby). Přihlášky se strukturovaným životopisem, doklady o vzdělání a praxi a rámcovou představu o mzdě zasílejte nejpozději do 20. dubna 2012 na adresu Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., Na Florenci 3, 110 00 Praha. Předpokládaný nástup: 1. července 2012.

  2.4.2012 Bioinformatika a Ochrana vod – přihlášky do poloviny dubna 2012

Jihočeská univerzita nabízí ke studiu dva nové obory (Bioinformatika a Ochrana vod), na které je možné zaslat přihlášku ještě do poloviny dubna tohoto roku. Bioinformatika je výběrový obor vyučovaný v anglickém jazyce, který bude vychovávat odborníky v nové a v poslední době enormně se rozvíjející vědní disciplíně. Tříletý studijní obor Ochrana vod nabízí veškeré výhody prezenčního studia na vysoké škole a k tomu navíc i odborně zaměřené výlety, exkurze a praxe v různých odvětvích vztahující se k životnímu prostředí, ochraně vod a vodnímu hospodářství.

  29.3.2012 Oznámení o obhajobách

Obhajoba disertační práce Ing. Olgy Šolcové, CSc., s názvem Chemical Engineering Aspects of Gas Transport in Porous Solids se koná dne 17. dubna 2012 od 09:00 hodin před komisí Chemické inženýrství v Ústavu chemických procesů AV ČR, v. v. i. Obhajoba disertační práce doc. Ing. Marka Růžičky CSc., s názvem Režimy toku ve vícefázových plyno-kapalinových soustavách se koná dne 17. dubna 2012 od 11:00 hodin před komisí Chemické inženýrství v Ústavu chemických procesů AV ČR, v. v. i.

  29.3.2012 Zázraky a proměny života na planetě Zemi

V prostorách Chvalského zámku můžete do 30. května 2012 navštívit ojedinělou výstavu malířky a ilustrátorky Inky Delevové Zázraky a proměny života na planetě Zemi. Autorka knihy o evoluci živočišných a rostlinných druhů na naší planetě zde představuje ilustrace, obrazy a modely pravěkých i současných rostlin a živočichů, od drobných organismů až po člověka.

  26.3.2012 EURAXESS pomáhá zahraničním vědcům i českým zaměstnavatelům

Středisko společných činností AV ČR a EURAXESS Česká republika uspořádaly 26. března 2012 tiskovou konferenci Zaměstnávání zahraničních pracovníků ve vědě a výzkumu. Setkání s novináři, které se uskutečnilo v sídle Akademie věd na Národní třídě, se mezi jinými zúčastnil člen Akademické rady AV ČR prof. Jan Palouš, který upozornil, že podle posledních odhadů chybí v Evropské unii okolo 700 tisíc vědců: „S jejich nedostatkem se potýká (a bude potýkat) i Česká republika, a to mj. v souvislosti se vznikajícími vědeckými infrastrukturami, jako jsou BIOCEV, ELI, CEITEC či Superpočítačové centrum VŠB-TU v Ostravě, které si bezpochyby vyžádají příchod vědců ze zemí mimo Evropskou unii.“ S jejich integrací do ČR od roku 2005 napomáhá právě Centrum EURAXESS, které jen za poslední rok poskytlo 583 osobních asistencí.

  26.3.2012 Výzva pro podávání přihlášek k udílení cen EYRA

Evropské sdružení Euroscience udílí každoročně mladým badatelům prokazujícím vynikající výzkumné výsledky cenu The European Young Researchers’ Award (EYRA). Jejím cílem je rovněž inspirovat začínající i zkušené vědce, aby dali svému výzkumu evropský rozměr a perspektivu. Termín pro zaslání přihlášek je 19. dubna 2012. Více informací naleznete na anglické verzi Akademického bulletinu.

  26.3.2012 Křest knihy Napriek totalitě

Národní galerie, Slovenský institut v Praze a vydavatelství Kallligram zvou 28. března 2012 v 18:00 hod. ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze na prezentaci knihy kritičky a historičky umění Zuzany Bartošovej – Napriek totalitě. Knihu představí historik umění Jiří Šetlík.

  23.3.2012 Jiří Homola jmenován členem SPIE

Doc. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, který vede Sekci fotoniky a Oddělení optických senzorů, byl za své významné úspěchy a přínos v oblasti fotoniky jmenován členem SPIE (The International society for optics and photonics). Předmětem jeho zájmu je výzkum optických biosenzorů, založených na excitaci povrchových plasmonů, které umožňují rychlou a extrémně citlivou detekci biologických látek, což významně napomáhá lékařské diagnostice a kontrole kvality potravin. Více se dočtete v anglické verzi Akademického bulletinu.

  22.3.2012 Mozek známe pořád málo

Pomyslnou tečku za letošním, již čtrnáctým, Týdnem mozku udělala veřejná nahrávka diskuse tří představitelů badatelské sféry i klinické praxe v oblasti neurověd. Ve středu 21. března v budově AV ČR na pravidelných podvečerech pořádaných ve spolupráci ČRo Leonardo, Akademie věd ČR a časopisu Vesmír zpovídal Robert Tamchyna ředitelku Ústavu experimentální medicíny prof. Evu Sykovou, prof. Karla Šonku z Neurologické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty a dr. Jiřího Palečka z Fyziologického ústavu AV ČR.

  22.3.2012 Konference Evropského infrastrukturního projektu EPOS

Geofyzikální ústav AV ČR uspořádal ve dnech 19.–21. března 2012 regionální konferenci evropského infrastrukturního projektu EPOS, jejíž zahájení se uskutečnilo 19. března v hotelu Globus v Praze. Konferenci uvedl její hlavní organizátor Jan Zedník z GFÚ, dále vystoupil i ředitel GFÚ Pavel Hejda, který rovněž předsedá jedné z osmi pracovních skupin. Související infrastrukturní projekt CzechGeo/EPOS, který provozují geovědní instituce České republiky, je financovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Konference se zúčastnil také zástupce MŠMT Petr Ventluka.

  22.3.2012 Vznik hvězd v galaxiích

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 181. Podvečer na téma Vznik hvězd v galaxiích, který se uskuteční 5. dubna 2012 od 17:00 hodin v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Přednášet bude prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR.

  21.3.2012 Novým rektorem JU byl prezidentem jmenován prof. Libor Grubhoffer

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval 20. března 2012 podle § 10 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, na základě návrhu akademického senátu, prof. Libora Grubhoffera rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Funkční období nově jmenovaného rektora začne dnem 1. dubna 2012. Návrat ke kvalitě, ekonomická efektivita oborů a uplatnitelnost absolventů na trhu práce budou patřit k prioritám v nadcházejícím období.

  19.3.2012 Václav Havel (nejen) v soudobých dějinách

usd_havel_perex.jpgÚstav pro soudobé dějiny AV ČR uspořádal 19. března 2012 konferenci o Václavu Havlovi a jeho postavení (nejen) v českých soudobých dějinách. Vedle motivu symbolického rozloučení a příspěvku k jeho poctě je záměrem konference věcně a nezaujatě formulovat a předběžně vytyčit, co Václav Havel pro českou společnost a její dějiny znamená. Podle ředitele ÚSD AV ČR Oldřicha Tůmy vznikla myšlenka uspořádat pracovní seminář již v týdnu před loňskými Vánoci, kdy Václav Havel zemřel: „Na setkání bychom rádi uctili Havlův odkaz tím, že nastíníme klíčové body jeho působení coby veřejně angažovaného intelektuála. Do budoucna plánujeme připravit další setkání, která hlouběji rozpracují Havlův odkaz.“ Výsledky první etapy havlovského bádání by mohli historici zpracovat, jak uvedl Vilém Prečan z Československého dokumentačního střediska, v horizontu pěti šesti let.

  18.3.2012 Memorandum mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou

Podpisem Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR stvrdili 15. března 2012 v sídle Poslanecké sněmovny vzájemnou spolupráci předseda AV ČR Jiří Drahoš a předsedkyně PSP ČR Miroslava Němcová. „Věřím, že tímto podpisem se spolupráce mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou dostává na novou úroveň. Očekáváme, že v důsledku přispěje ke zkvalitnění legislativy především v oblasti vědy, vzdělání a technologického rozvoje,“ vyzdvihla Miroslava Němcová. Spolupráci v oblasti vědy, vzdělání a kultury obě instituce rozvinou v součinnosti s vysokými školami i dalšími výzkumnými organizacemi.

  16.3.2012 Akademie věd otevřela moderní pracoviště plazmového stříkání a slinování

laborator_perex.jpgÚstav fyziky plazmatu AV ČR otevřel 15. března 2012 za účasti svého ředitele dr. Petra Křenka, předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše a dalších osobností nově vybudovanou Laboratoř plazmových technologií, která sídlí v areálu Vědeckotechnického parku Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v pražských Letňanech.

 

archiv aktualit