Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Vznik hvězd v galaxiích

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 181. Podvečer na téma Vznik hvězd v galaxiích, který se uskuteční 5. dubna 2012 od 17:00 hodin v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Přednášet bude prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR.

 

Hvězdy vznikají v chladných oblacích mezihvězdné hmoty. Během svého života produkují těžší prvky, které jsou rozptýleny do mezihvězdného prostoru. Zde obohacují o produkty hvězdného vývoje mezihvězdná oblaka, která jsou místy tvorby hvězd dalších generací. Zrod hvězd se neděje izolovaně, ale po skupinách - hvězdokupách.
 
Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc. (nar. 1949) se zabývá astronomií a astrofyzikou, jeho specializací je vývoj galaxií a vznik hvězd. Je uznávaným odborníkem v problematice týkající se struktury mezihvězdné hmoty, expandujících obálek hvězd a podmínek, za kterých vznikají hvězdy. V letech 1996–2004 působil jako ředitel Astronomického ústavu AV ČR. Od roku 2004 je vedoucím oddělení Galaxií a planetárních soustav. Je autorem nebo spoluautorem více než 130 původních prací v mezinárodních časopisech, jeho práce byly citovány více než 400 krát.
 
Vstup na podvečery je volný (do vyčerpání kapacity sálu)

 

22 Mar 2012