Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EURAXESS pomáhá zahraničním vědcům i českým zaměstnavatelům

Středisko společných činností AV ČR a EURAXESS Česká republika uspořádaly 26. března 2012 tiskovou konferenci Zaměstnávání zahraničních pracovníků ve vědě a výzkumu. Setkání s novináři, které se uskutečnilo v sídle Akademie věd na Národní třídě, se mezi jinými zúčastnil člen Akademické rady AV ČR prof. Jan Palouš, který upozornil, že podle posledních odhadů chybí v Evropské unii okolo 700 tisíc vědců: „S jejich nedostatkem se potýká (a bude potýkat) i Česká republika, a to mj. v souvislosti se vznikajícími vědeckými infrastrukturami, jako jsou BIOCEV, ELI, CEITEC či Superpočítačové centrum VŠB-TU v Ostravě, které si bezpochyby vyžádají příchod vědců ze zemí mimo Evropskou unii.“ S jejich integrací do ČR od roku 2005 napomáhá právě Centrum EURAXESS, které jen za poslední rok poskytlo 583 osobních asistencí.


Zleva: Markéta Doležalová a Viktória Bodnárová (Euraxess), člen Akademické rady Jan Palouš, Petr Ashcheulov (FZÚ AV ČR) a Valery Andrushchenko (ÚOCHB AV ČR) 

 

EURAXESS pomáhá nejen těm, kteří se o zaměstnání ucházejí, ale i potenciálním zaměstnavatelům (více viz AB 1/2010 ). Zvláště u vědců ze třetích zemí jde o velmi náročný proces, protože nevědí, že mohou žádat tzv. vědecké vízum, které přináší mnohé výhody: „Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra se podařilo pro vědce zajistit mnohem lepší podmínky při vyjednávání s příslušnými úřady,“ vyzdvihla Viktória Bodnárová.

 

euraxes_01.jpg

 

Jedním z badatelů, kteří služeb využili, je Mgr. Petr Ashcheulov z Fyzikálního ústavu AV ČR. Do ČR přišel před rokem jako doktorand (České vysoké učení technické v Praze) a časem potřeboval změnit status studenta na vědeckého pracovníka: „Jen díky EURAXESS jsem se dozvěděl o vědeckých vízech, a mohl tak v České republice zůstat,“ vyzdvihl pracovník oddělení funkčních materiálů FZÚ AV ČR.

V Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR pro změnu působí Valery Andrushchenko, jehož první setkání s českou vědou se odehrálo již v roce 2001, kdy jej ÚOCHB AV ČR pozval na výzkumnou stáž. Když se v roce 2006 dozvěděl, že byl při ÚOCHB zřízen postdoktorandský program určený k zatraktivnění pracoviště pro zahraniční výzkumné pracovníky, rozhodl se, že se přihlásí. Jeho žádost byla úspěšná. Od té doby zde pracuje v oddělení molekulární spektroskopie.

 

euraxes_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin


Na integraci zahraničních vědců a jejich rodin se EURAXESS podílí i jinými způsoby – např. bezplatnými jazykovými kurzy českého jazyka či pořádáním společenských setkání a výletů po České republice. Podle Markéty Doležalové je důležitou službou také portál www.euraxess.cz , kde lze nalézt nabídku volných pracovních pozic v Evropské unii, informace o životě v České republice, aktuálních událostech a samozřejmě kontakty na pražské centrum a jeho deset regionálních poboček. Kontinuální zkvalitňování a rozšiřování stávajících služeb podpoří v rámci projektu EURAXESS Česká republika 2012–2015 nové aktivity, jako jsou např. příprava propagačních videí a publikací.


EURAXESS představuje jeden z kroků, jímž i v České republice uskutečňujeme doporučení Evropské rady, které má za cíl posílit Evropský výzkumný prostor (European Research Area). Síť EURAXESS Česká republika je součástí Evropské sítě servisních center, která svou činnost zahájila 30. června 2004 v Paříži. Do této sítě je v současnosti zapojeno 38 vzájemně spolupracujících zejména evropských zemí.
LUDĚK SVOBODA

26 Mar 2012