Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

150 let Jednoty českých matematiků a fyziků

Půldruhé století uplynulo od založení Jednoty českých matematiků a fyziků, respektive jejího prvního předchůdce Spolku pro volné přednášky z mathematiky a fyziky. U příležitosti jubilea jedné z nejstarších dosud existujících učených společností v českých zemích se 28. března 2012 ve Velké aule Karolina uskutečnilo slavnostní shromáždění, jehož se zúčastnily vynikající osobnosti české akademické a politické sféry včetně prezidenta ČR Václava Klause. Podle jeho názoru matematické znalosti upadají, přitom jejich význam pro vzdělávání je klíčový: „Klesající prestiž matematiky způsobuje jednak pokles všeobecných standardů ve vzdělání, jednak masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky.“

jednota_matematiku_02.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 

 
Jednota českých matematiků by se proto měla účastnit nikdy nekončícího souboje o kvalitu českého školství. „[…] Zdá se mi nesporné, že čím výše od první třídy ve školách postupujeme, tím relativně nižší je jejich kvalita. Ono to vlastně ani nemůže být jinak – zákon klesajících mezních výnosů, kterého jsme si my ekonomové dobře vědomi, platí v naprosté většině lidských činností, tedy i ve školství,“ uvedl Václav Klaus.
Poslání a cíle Jednoty zůstávají i po 150 letech stejné, tj. podporovat rozvoj matematiky, fyziky a dalších příbuzných věd především péčí o talenty a kvalitu výuky, popularizací těchto oborů a podporou vědecké činnosti. V současnosti má více než 2000 individuálních členů, kolektivními členy se stalo více než 100 gymnázií a 10 vysokých škol: „Pro odbornou i laickou veřejnost připravujeme konference, semináře i přednášky a jsme odborným garantem Matematické a Fyzikální olympiády. Ve spolupráci s dalšími institucemi se chceme také podílet na rozvoji vědy jako takové. V této souvislosti proto připravujeme vyjádření k současné podobě státních maturit, která neodráží důležitost matematického vzdělání,“ konstatoval předseda Jednoty Josef Kubát.
K oslavám Jednota připravila také doprovodné akce a popularizační přednášky (viz program): „Například 3. dubna od 14.30 hodin v budově MFF UK na Malostranském náměstí v Praze přednáší Belo Riečan na téma Matematika a hudba,“ uvedl zástupce ředitele Matematického ústavu AV ČR Jiří Rákosník.
Záštitu nad oslavami převzali prezident ČR Václav Klaus, předseda vlády ČR Petr Nečas, předseda AV ČR Jiří Drahoš, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl, rektor ČVUT Václav Havlíček, (odstupující) ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josef Dobeš a primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.
lsd


3 Apr 2012