Abicko  > 2010  > prosinec  > Událost

Rozmanitost světa a života v něm

Těžko uvěřit, že letos na podzim je tomu již deset let, co Akademie věd České republiky prezentuje výsledky vědeckých výzkumů prostřednictvím Týdne vědy a techniky. Z někdejších Dnů otevřených dveří, které v letech 1998–2000 přivedly na akademická pracoviště tisíce návštěvníků, se popularizační činnost naší největší výzkumné instituce rozrostla až do podoby jedinečné týdenní přehlídky zahrnující přednášky, akademické kavárny, semináře, workshopy, konference či poutavé expozice. Během deseti let se program TVT rozšířil do nejrůznějších částí Česka a kromě Prahy se jím mohli studenti a veřejnost těšit také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Olomouci či Ostravě. Jubilejní ročník se konal ve dnech 1.–7. listopadu 2010 a nesl se v duchu Mezinárodního roku biodiverzity, když poukazoval na různorodost i nezastupitelnost všech vědních oborů a rozsáhlou škálu témat, jimiž se vědci v Akademii zabývají.

06_1.jpg
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Pozoruhodné výsledky svých výzkumů představili na výstavách v hlavní budově AV ČR například vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR či z Archeologického ústavu AV ČR, Brno.

K dlouholetému generálnímu partnerovi Týdne vědy a techniky, společnosti ČEZ, a. s., jež návštěvníkům TVT otevřela vodní elektrárny Želina u Kadaně a Střekov, se letos poprvé připojil Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu a společnost RSJ Algorithmic Trading, a. s., která přispěla sérií přednášek Nové cesty ve vědě. Prezentace zprostředkovala pohled na nové možnosti současné vědy a zároveň nabídla příležitost k me­zioborovému setkání a výměně informací v podání význačných odborníků, jako byli např. prof. Oldřich Vašíček, prof. Jaroslav Nešetřil, prof. Jiří Bártek či prof. Jan Kmenta. Cílem nově vzniklého fondu Karla Janečka je podpora projektů především základního vědeckého výzkumu v oblasti matematiky, ekonomie a medicíny.

Ve výčtu spolupracujících institucí nechybějí tradiční souputníci TVT: Městská knihovna v Praze, British Council, AMVIS, Kriminalistický ústav Praha, Muzeum Policie ČR, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, Národní divadlo, Technická univerzita v Ostravě, společnost CESNET a další.

06_3.jpg
Mutanti nemusejí být jen zákeřné obludy! Vědcům mohou naopak pomáhat při výzkumu, jak ukázala výstava, kterou připravil Ústav experimentální botaniky AV ČR.

Ani letos nezůstaly stranou zájmu oblíbené Dny otevřených dveří. Například ostravský Institut geologického inženýrství HGF VŠB-TU připravil pro studenty komentovanou prohlídku mineralogické, petrografické a paleontologické sbírky a kolekce nerostných surovin. Historie sbírek, které jsou soustředěny v Geologickém pavilonu prof. Františka Pošepného (jednoho z tvůrců světové ložiskové geologie), sahá až do roku 1849; aktuálně expozice zahrnuje okolo 15 000 vystavených exponátů. Program doplnila také přednáška dr. Davida Uličného z Geofyzikálního ústavu AV ČR, který se studenty hovořil o změnách hladiny oceánů v historii Země, roli klimatu a pohybech zemské kůry. V Olomouci Ústav experimentální botaniky AV ČR připravil exkurze, na nichž se zájemci dozvěděli např. o mezinárodním projektu luštění dědičné informace pšenice, jak se hledají konkrétní úseky DNA na chromozomech metodou „svítícího“ (fluorescenčního) značení nebo jak se připravují mikroskopické preparáty. Jejich brněnští kolegové z Botanického ústavu AV ČR se vydali na výpravu za biodiverzitou sinic a řas a za pozoruhodným světem vody pod mikroskopem. Pražští archeologové pozvali veřejnost na podnětnou prohlídku lokalit, kde realizují dlouhodobé terénní výzkumy (hradiště Stará Boleslav, Vyšehrad, bazilika sv. Petra a Pavla), a na návštěvu keramické laboratoře. Zájemci mohli poznat práci vědců celkem na 37 akademických pracovištích.

Bez jedné sto přednášek připravili organizátoři v české metropoli. Přednáškový maraton v hlavní budově AV ČR na Národní třídě zahájil prof. František Vyskočil na téma Mozek a jeho (s)mysl – kvantový a nekvantový přenos na synapsi. Věděli jste, že nervová soustava má okolo 100 miliard neuronů a že Mléčná dráha má podobný počet hvězd? Do Oválné studovny Knihovny AV ČR přilákala studenty možnost nahlédnout do světa kramářských písní – literárního žánru na pomezí lidové tvorby a umělecké poe-zie, jenž nám zprostředkovávají pohled do mysli většinou prostých čtenářů a posluchačů – v přednášce Jaká hrůza k poslouchání: pohromy a Boží znamení v kramářských tiscích Mgr. Ivy Bydžovské z Knihovny Národního muzea. Poznat jsme mohli také např. tajuplný svět rostlin v prezentaci dr. Jana Petráška z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který na fotografiích a videích ukázal, že rostliny žijí až překvapivě „akčním“ životem. Kaleidoskop přednášek, jichž se v Praze zúčastnilo téměř pět tisíc studentů, nemohl 5. listopadu skončit příjemněji, totiž výletem do renesanční Anglie v podání prof. Martina Hilského, který před zaplněnou posluchárnou četl a komentoval své překlady Shakespearových sonetů, zatímco klavírista Daniel Dobiáš je hudebně interpretoval formou výrazového šansonu. O den dříve se mohli příznivci charismatického překladatele pro změnu těšit v Brně a Olomouci z přednášky o Shakespearových šašcích v kontextu anglické a evropské renesance.

06_2.jpg
Komponovaný pořad Shakespearových sonetů v podání Martina Hilského a za klavírního doprovodu Daniela Dobiáše pozval posluchače do renesanční Anglie.

V Městské knihovně na Mariánském náměstí vysvětloval prof. Václav Pačes studentům, jak se vyvinul člověk, kde spočívá podstata našeho lidství a čím se vlastně lišíme od lidoopů a od bakterií. Stranou nezůstalo ani aktuální téma znalosti lidského genomu a jejího vlivu na léčbu „šitou na míru“ jednotlivým pacientům. Na stejném místě se konala přednáška Různorodost zdrojů energie aneb Michaelův energetický koktejl, kterou připravil Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR.

Inspirativní přednášky a prezentace hostilo Muzeum Policie ČR. Studenti se zde dozvěděli např. o nových postupech forenzní mikroanalýzy, jak kriminalisté pracují v antropologické kriminalistické laboratoři nebo o moderních analytických technikách, jako je např. Ramanova spektroskopie.

Rozmanité přednášky nabídly prostory Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Na téma Pitná voda – znečištění zdrojů a technologie výroby zde např. hovořil dr. Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR. Že jsou rostlinné viry dobrým sluhou, ale špatným pánem, dokazoval dr. Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Samozřejmě se ale dostalo i na literární témata, konkrétně komiks v kontextu české literatury či na českou prózu po roce 1990.

06_5.jpg

Hojné účasti se těšila diskuse Změny klimatu: fakta, ne mýty, na níž pohovořili špičkoví odborníci v oboru. Úvodní přednášku studentům přednesl ředitel Ústavu fyziky atmosféry AV ČR dr. Radan Huth, který zdůraznil, že „odborníci klima zkoumají bez jakékoli ideové či ideologické předpojatosti“. Podle jeho názoru existují ve společnosti dvě skupiny s odlišnými názory na klima: alarmisté (změna klimatu je největší současné nebezpečí, jemuž musí lidstvo čelit; je třeba omezit produkci skleníkových plynů) a skeptici (lidská činnost klima neovlivňuje, klima se nemění a současné období není ničím výjimečné). „Obě skupiny si bohužel od vědců berou, co se jim zrovna hodí do krámu,“ uvedl na závěr své prezentace. Ačkoli vědci potvrzují, že se klima mění pravděpodobně též lidskou činností, najdou se lidé, kteří tyto skutečnosti zpochybňují – ať již vytrháváním jednotlivostí z kontextu či překrucováním faktů. Podle ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK prof. Bedřicha Moldana je nutná základní představa, jak se klima bude vyvíjet a jak významnou roli lidská činnost sehrává. „Pokud dospějeme k tomu, že má úlohu zásadní, musíme se přizpůsobit. Nemá ovšem smysl, abychom se zaměřili jen na adaptační opatření.“

Součástí letošního Týdne vědy a techniky se staly i filmové projekce – o životním prostředí (Čas hlupáků, Nepříjemná pravda), o klíčovém setkání světových myslitelů (Konference TED) či souboji šachisty Garry Kasparova se supervýkonným počítačem (Game Over: Kasparov and the Machine). O dějinách Slovanů od jejich příchodu na Moravu až do zániku v 10. století pojednával film Velká Morava. Přehled všech projekcí naleznete na www.tydenvedy.cz/.

06_4.jpg
Během deseti let se na Týdnu vědy a techniky vystřídaly tisíce studentů. Mnohé z nich bezpochyby inspiroval k dalšímu studiu.

Organizátoři TVT nově přichystali znalostní kvizy, jichž se zúčastnilo na 800 soutěžících; výherci získali knižní ceny od Nakladatelství Academia. Chcete-li si některé z kvizů vyzkoušet nanečisto, navštivte www.tydenvedy.cz/. V hlavní budově Akademie věd čekaly jako každoročně výstavy. Ve foyer se těšila zájmu expozice Akademické páry: dvojkariérní partnerství ve vědě, výzkumu a vysokých školách, která formou rozhovorů představila portréty patnácti dvojic, v nichž oba partneři působí ve vědě či jako pedagogové na vysokých školách. Výstava je jedním z vyústění projektu Národní kontaktní centrum – ženy a věda, připravil ji Sociologický ústav AV ČR. Rozhovory souběžně vycházejí v knize Akademické duety: o profesním a soukromém životě ve vědě. Mimořádně otevřené výpovědi dávají nahlédnout na akademické páry v různých životních obdobích: od doktorandů na prahu vědecké kariéry, přes etablované vědce, až po ty, jež svou vědeckou dráhu pozvolna ukončují. Jen o pár kroků dále – ve vstupní části Knihovny AV ČR – mohli náv­štěvníci zhlédnout výstavu 10 let od rekonstrukce dvorany Knihovny AV ČR, která připomněla jedinečnou proměnu bývalého několikapatrového skladiště knih na moderní rekonstruovaný historický prostor. Rekonstrukce trvala od října 1998 do listopadu 1999 a náklady přesáhly 47 milionů korun. Společně s výstavou připravila Knihovna také dvě exkurze: ve dvoraně Knihovny a v Digitalizačním centru v Jenštejně u Prahy.

06_7.jpg
Vědu a umění se podařilo propojit Geofyzikálnímu ústavu AV ČR a Archivu výtvarného umění, když společně v prostorách Národní technické knihovny připravily expozici Rovnoběžky a průsečíky.

První patro hlavní budovy AV ČR opanovala expozice Astronomického ústavu AV ČR Pohledy do nebe, která představila velkoformátové snímky pořízené na nejvýkonnější observatoři světa – Evropské jižní observatoři, dále výstava fotografií převážně anorganických materiálů, jež získali vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR za pomoci výkonných mikroskopů (Mikroskopy – oči do nanosvěta) či výstava s chytlavým názvem Mutanti!, kterou připravil Ústav experimentální botaniky AV ČR. Nepleťme si však mutanty s hrůznými obludami. Jsou totiž všude mezi námi: někteří obývají laboratoře, kde pomáhají vědcům při výzkumu, na spoustu z nich ale narazíme i na vlastním talíři. Věděli jste například, že oblíbená nektarinka není ničím jiným nežli obyčejnou broskví? Za to, že je hladká, vděčí mutaci v jediném genu. Archeologický ústav AV ČR, Brno se pochlubil unikátními nálezy z výzkumů, které se zaměřily na duchovní život lidí ze dvou odlišných a časově vzdálených period na jižní Moravě (mladý paleolit a Velká Morava).

06_6.jpg

Vědu a umění se podařilo propojit Geofyzikálnímu ústavu AV ČR a Archivu výtvarného umění, když společně v prostorách Národní technické knihovny připravily expozici Rovnoběžky a průsečíky. Díla výtvarníků majících blízko k vědeckému bádání doplnil exponát Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, jenž představuje principy zkoumání chemických látek, které se ve formě léků uplatňují např. proti viru HIV. Obdobný exponát reprezentoval českou vědu na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji.

LUDĚK SVOBODA

Aktuality

6.4.2012 Česká společnost a kvalitní vzdělání

 Iniciativa Athenaeum pro 21. století, která se hlásí k odkazu kritického myšlení z období vznikání moderní české společnosti, (tedy k časopisu Athenaeum založeném v roce 1883 T. G. Masarykem), zve 11. dubna 2012 od 17 do 20 hodin v zasedací místnosti Senátu ČR, Kolovratský palác, Valdštejnská 10 na diskusní klub Česká společnost a kvalitní vzdělání. V pořadí již čtvrtý seminář se zaměří na úlohu vysokých škol a dalších institucí v oblasti vzdělávání. Vystoupí na něm kromě jiných Pavel Janoušek, Vladimíra Dvořáková, Michal Stehlik, Jaroslav Šonka, Sam Zajíček, Jiří Zlatuška a Jan Vodňanský (překvapení).

  6.4.2012 Vzpomínka na Slavomíra Wollmana

Významný český literárněvědný slavista, literární teoretik a komparatista profesor Slavomír Wollman zemřel ve věku nedožitých 87 let v léčebně dlouhodobě nemocných, ve které kvůli omezené pohyblivosti strávil poslední tři roky života. Jsa v plné duševní svěžesti, pracoval do poslední chvíle."Významný pracovní podíl Slavomíra Wollmana byl na poli vědecko organizačním. Jazykové znalosti a diplomatické schopnosti ho předurčily k působení v domácích i zahraničních odborných organizacích. Od r. 1957 působil v Československém komitétu slavistů a jeho nástupnické organizaci, od r. 1963 v Mezinárodním komitétu slavistů, v obou od funkce sekretáře až po předsedu, padesát pět let působil v redakci časopisu Slavia, opět v pozicích od tajemníka po šéfredaktora, od roku 1979 vedl Literárněvědnou společnost. Významně se podílel na obnovení Slovanského ústavu, kde vykonával až do roku 2002 funkci předsedy vědecké rady."

  6.4.2012 Energie ve světě omezených zdrojů

Francouzský institut v Praze zve na přednášku a diskuzi s Jean-François Minsterem na téma Energie ve světě omezených zdrojů, která se uskuteční v pondělí 16. dubna 2011 v 18:00 hod. v kinosále Francouzského institutu, Štěpánská 35, Praha 1.

  5.4.2012 MAGNESIA LITERA 2012 – Academia uspěla ve třech kategoriích

Pořadatelé knižních cen Magnesia Litera vyhlásili 4. dubna 2012 na Nové scéně Národního divadla v Praze vítěze jedenáctého ročníku renomované soutěže, do níž se letos přihlásilo rekordních 325 knih. Mimořádného úspěchu dosáhlo Nakladatelství Academia, jehož ředitel Jiří Padevět převzal Literu za nakladatelský počin (za souborné vydání knihy Souostroví gulag ruského spisovatele Alexandra Solženicyna). V kategorii Literatura faktu porotci za nejlepší vybrali dvousvazkový Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 Jiřího Knapíka a Martina France (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Masarykův ústav a Archiv AV ČR), která v minulém měsíci zvítězila taktéž ve čtvrtém ročníku Cen Nakladatelství Academia (více v AB 4/2012). 

  3.4.2012 150 let Jednoty českých matematiků a fyziků

Půldruhé století uplynulo od založení Jednoty českých matematiků a fyziků, respektive jejího prvního předchůdce Spolku pro volné přednášky z mathematiky a fyziky. U příležitosti jubilea jedné z nejstarších dosud existujících učených společností v českých zemích se 28. března 2012 ve Velké aule Karolina uskutečnilo slavnostní shromáždění, jehož se zúčastnily vynikající osobnosti české akademické a politické sféry včetně prezidenta ČR Václava Klause. Podle jeho názoru matematické znalosti upadají, přitom jejich význam pro vzdělávání je klíčový: „Klesající prestiž matematiky způsobuje jednak pokles všeobecných standardů ve vzdělání, jednak masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky.“

  2.4.2012 Výběrové řízení

Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., vypisuje výběrové řízení na místo vedoucího (vedoucí) Technicko-hospodářské správy. Předpoklady: alespoň SŠ ekonomické vzdělání a praxe v oboru (pracuje se s programy iFIS a Elanor Global), znalost prostředí AV ČR vítána, orientace v právních předpisech, schopnost vést pracovní kolektiv (2–4 osoby). Přihlášky se strukturovaným životopisem, doklady o vzdělání a praxi a rámcovou představu o mzdě zasílejte nejpozději do 20. dubna 2012 na adresu Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., Na Florenci 3, 110 00 Praha. Předpokládaný nástup: 1. července 2012.

  2.4.2012 Bioinformatika a Ochrana vod – přihlášky do poloviny dubna 2012

Jihočeská univerzita nabízí ke studiu dva nové obory (Bioinformatika a Ochrana vod), na které je možné zaslat přihlášku ještě do poloviny dubna tohoto roku. Bioinformatika je výběrový obor vyučovaný v anglickém jazyce, který bude vychovávat odborníky v nové a v poslední době enormně se rozvíjející vědní disciplíně. Tříletý studijní obor Ochrana vod nabízí veškeré výhody prezenčního studia na vysoké škole a k tomu navíc i odborně zaměřené výlety, exkurze a praxe v různých odvětvích vztahující se k životnímu prostředí, ochraně vod a vodnímu hospodářství.

  29.3.2012 Oznámení o obhajobách

Obhajoba disertační práce Ing. Olgy Šolcové, CSc., s názvem Chemical Engineering Aspects of Gas Transport in Porous Solids se koná dne 17. dubna 2012 od 09:00 hodin před komisí Chemické inženýrství v Ústavu chemických procesů AV ČR, v. v. i. Obhajoba disertační práce doc. Ing. Marka Růžičky CSc., s názvem Režimy toku ve vícefázových plyno-kapalinových soustavách se koná dne 17. dubna 2012 od 11:00 hodin před komisí Chemické inženýrství v Ústavu chemických procesů AV ČR, v. v. i.

  29.3.2012 Zázraky a proměny života na planetě Zemi

V prostorách Chvalského zámku můžete do 30. května 2012 navštívit ojedinělou výstavu malířky a ilustrátorky Inky Delevové Zázraky a proměny života na planetě Zemi. Autorka knihy o evoluci živočišných a rostlinných druhů na naší planetě zde představuje ilustrace, obrazy a modely pravěkých i současných rostlin a živočichů, od drobných organismů až po člověka.

  26.3.2012 EURAXESS pomáhá zahraničním vědcům i českým zaměstnavatelům

Středisko společných činností AV ČR a EURAXESS Česká republika uspořádaly 26. března 2012 tiskovou konferenci Zaměstnávání zahraničních pracovníků ve vědě a výzkumu. Setkání s novináři, které se uskutečnilo v sídle Akademie věd na Národní třídě, se mezi jinými zúčastnil člen Akademické rady AV ČR prof. Jan Palouš, který upozornil, že podle posledních odhadů chybí v Evropské unii okolo 700 tisíc vědců: „S jejich nedostatkem se potýká (a bude potýkat) i Česká republika, a to mj. v souvislosti se vznikajícími vědeckými infrastrukturami, jako jsou BIOCEV, ELI, CEITEC či Superpočítačové centrum VŠB-TU v Ostravě, které si bezpochyby vyžádají příchod vědců ze zemí mimo Evropskou unii.“ S jejich integrací do ČR od roku 2005 napomáhá právě Centrum EURAXESS, které jen za poslední rok poskytlo 583 osobních asistencí.

  26.3.2012 Výzva pro podávání přihlášek k udílení cen EYRA

Evropské sdružení Euroscience udílí každoročně mladým badatelům prokazujícím vynikající výzkumné výsledky cenu The European Young Researchers’ Award (EYRA). Jejím cílem je rovněž inspirovat začínající i zkušené vědce, aby dali svému výzkumu evropský rozměr a perspektivu. Termín pro zaslání přihlášek je 19. dubna 2012. Více informací naleznete na anglické verzi Akademického bulletinu.

  26.3.2012 Křest knihy Napriek totalitě

Národní galerie, Slovenský institut v Praze a vydavatelství Kallligram zvou 28. března 2012 v 18:00 hod. ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze na prezentaci knihy kritičky a historičky umění Zuzany Bartošovej – Napriek totalitě. Knihu představí historik umění Jiří Šetlík.

  23.3.2012 Jiří Homola jmenován členem SPIE

Doc. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, který vede Sekci fotoniky a Oddělení optických senzorů, byl za své významné úspěchy a přínos v oblasti fotoniky jmenován členem SPIE (The International society for optics and photonics). Předmětem jeho zájmu je výzkum optických biosenzorů, založených na excitaci povrchových plasmonů, které umožňují rychlou a extrémně citlivou detekci biologických látek, což významně napomáhá lékařské diagnostice a kontrole kvality potravin. Více se dočtete v anglické verzi Akademického bulletinu.

  22.3.2012 Mozek známe pořád málo

Pomyslnou tečku za letošním, již čtrnáctým, Týdnem mozku udělala veřejná nahrávka diskuse tří představitelů badatelské sféry i klinické praxe v oblasti neurověd. Ve středu 21. března v budově AV ČR na pravidelných podvečerech pořádaných ve spolupráci ČRo Leonardo, Akademie věd ČR a časopisu Vesmír zpovídal Robert Tamchyna ředitelku Ústavu experimentální medicíny prof. Evu Sykovou, prof. Karla Šonku z Neurologické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty a dr. Jiřího Palečka z Fyziologického ústavu AV ČR.

  22.3.2012 Konference Evropského infrastrukturního projektu EPOS

Geofyzikální ústav AV ČR uspořádal ve dnech 19.–21. března 2012 regionální konferenci evropského infrastrukturního projektu EPOS, jejíž zahájení se uskutečnilo 19. března v hotelu Globus v Praze. Konferenci uvedl její hlavní organizátor Jan Zedník z GFÚ, dále vystoupil i ředitel GFÚ Pavel Hejda, který rovněž předsedá jedné z osmi pracovních skupin. Související infrastrukturní projekt CzechGeo/EPOS, který provozují geovědní instituce České republiky, je financovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Konference se zúčastnil také zástupce MŠMT Petr Ventluka.

  22.3.2012 Vznik hvězd v galaxiích

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou na 181. Podvečer na téma Vznik hvězd v galaxiích, který se uskuteční 5. dubna 2012 od 17:00 hodin v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Přednášet bude prof. Jan Palouš z Astronomického ústavu AV ČR.

  21.3.2012 Novým rektorem JU byl prezidentem jmenován prof. Libor Grubhoffer

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval 20. března 2012 podle § 10 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, na základě návrhu akademického senátu, prof. Libora Grubhoffera rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Funkční období nově jmenovaného rektora začne dnem 1. dubna 2012. Návrat ke kvalitě, ekonomická efektivita oborů a uplatnitelnost absolventů na trhu práce budou patřit k prioritám v nadcházejícím období.

  19.3.2012 Václav Havel (nejen) v soudobých dějinách

usd_havel_perex.jpgÚstav pro soudobé dějiny AV ČR uspořádal 19. března 2012 konferenci o Václavu Havlovi a jeho postavení (nejen) v českých soudobých dějinách. Vedle motivu symbolického rozloučení a příspěvku k jeho poctě je záměrem konference věcně a nezaujatě formulovat a předběžně vytyčit, co Václav Havel pro českou společnost a její dějiny znamená. Podle ředitele ÚSD AV ČR Oldřicha Tůmy vznikla myšlenka uspořádat pracovní seminář již v týdnu před loňskými Vánoci, kdy Václav Havel zemřel: „Na setkání bychom rádi uctili Havlův odkaz tím, že nastíníme klíčové body jeho působení coby veřejně angažovaného intelektuála. Do budoucna plánujeme připravit další setkání, která hlouběji rozpracují Havlův odkaz.“ Výsledky první etapy havlovského bádání by mohli historici zpracovat, jak uvedl Vilém Prečan z Československého dokumentačního střediska, v horizontu pěti šesti let.

  18.3.2012 Memorandum mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou

Podpisem Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR stvrdili 15. března 2012 v sídle Poslanecké sněmovny vzájemnou spolupráci předseda AV ČR Jiří Drahoš a předsedkyně PSP ČR Miroslava Němcová. „Věřím, že tímto podpisem se spolupráce mezi Akademií věd a Poslaneckou sněmovnou dostává na novou úroveň. Očekáváme, že v důsledku přispěje ke zkvalitnění legislativy především v oblasti vědy, vzdělání a technologického rozvoje,“ vyzdvihla Miroslava Němcová. Spolupráci v oblasti vědy, vzdělání a kultury obě instituce rozvinou v součinnosti s vysokými školami i dalšími výzkumnými organizacemi.

  16.3.2012 Akademie věd otevřela moderní pracoviště plazmového stříkání a slinování

laborator_perex.jpgÚstav fyziky plazmatu AV ČR otevřel 15. března 2012 za účasti svého ředitele dr. Petra Křenka, předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše a dalších osobností nově vybudovanou Laboratoř plazmových technologií, která sídlí v areálu Vědeckotechnického parku Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v pražských Letňanech.

 

archiv aktualit