V roce 2012 vám budeme přinášet příběhy zajímavých rostlin. Rostlin vzácných nebo exotických, ale i těch na první pohled obyčejných, které jsou přesto něčím pozoruhodné. Některé příběhy jsme už zveřejnili v naší facebookové fotogalerii, další budou úplně nové.
Celkem se tu objeví padesát fascinujících rostlin. Není to náhoda. Chceme totiž upozornit na dvě události roku 2012:
Za prvé, oslavíme padesát let od založení Ústavu experimentální botaniky. Už padesát let poznáváme svět rostlin, abychom mohli pomáhat lidem.
Za druhé, 18. května se uskuteční Den fascinace rostlinami. Biologové v téměř třiceti zemích včetně České republiky pro něj připravují řadu akcí. Seznámí na nich veřejnost se světem botaniky, s významem rostlin pro lidstvo i s budoucností rostlinné biologie.
Proč tolik lesních bylin raší a kvete brzy na jaře, kdy je ještě chladno? Proč se jim nevyplatí počkat na lepší počasí?
Út, 03.04.2012 - 15:13 — Jan Kolář
Oleandr je velmi krásný, dost jedovatý a drží jeden pozoruhodný světový rekord.
Čt, 22.03.2012 - 22:44 — Jan Kolář
Na jaře jsou stromy občas mokré, i když neprší. Proč? A je to normální, nebo jde o příznak nějaké choroby?
Út, 13.03.2012 - 13:25 — Jan Kolář
Rostliny milují matematiku. Důkazy jsou všude – na šiškách, květenstvích i větvích.
Pá, 02.03.2012 - 21:04 — Jan Kolář
Na kořenech olší můžete najít nápadné hlízy. Bydlí v nich baktérie, které zvládají pozoruhodnou chemickou reakci. Vyrábějí stromům hnojivo ze vzduchu.
Čt, 23.02.2012 - 11:52 — Jan Kolář
Obyčejný nákup se může změnit na biologickou expedici. Stačí, když si budete v obchodech všímat neobvyklých rostlin. Možná najdete i tuhle trojku: rohatou okurku, koupelnový doplněk a univerzálního ptakopyska.
Čt, 16.02.2012 - 17:43 — Jan Kolář
Zdálo by se, že zima je rostlinám jen na obtíž a snaží se ji hlavně přežít. Některé z nich ovšem zimu nutně potřebují. Jako tahle jedovatá potvůrka.
Po, 13.02.2012 - 16:17 — Jan Kolář
Listnatec se používá jako zelený doplněk do kytic. Je to mistr klamu. Tváří se nevinně, jenže skrývá jedno tajemství.
Pá, 03.02.2012 - 21:33 — Jan Kolář
Když si jdete koupit pomeranče, často dostanete dva za cenu jednoho. Nemluvíme teď o slevových akcích, ale o zcestovalých odrůdách s výbornou chutí a jednou anatomickou zvláštností.
St, 25.01.2012 - 15:10 — Jan Kolář