Vznik fyziky, chemie a biologie aneb Velký třesk za všechno může

us_logo.jpgUčená společnost České republiky zve na přednášku RNDr. Jiřího Grygara, CSc., Vznik fyziky, chemie a biologie aneb Velký třesk za všechno může, která se uskuteční v pondělí 30. dubna 2012 od 15.00 hod. v místnosti č. 206 budovy AV ČR, Národní tř. 3, Praha 1. Přednášku uvede a diskusi bude řídit prof. RNDr. Aleš Pultr, DrSc., člen Rady Učené společnosti ČR.

Fyzika velmi raného vesmíru započala v nepatrném intervalu [Planckově času] po velkém třesku. V prvních třech minutách po velkém třesku nabyla fyzika dnešní podoby a ve vesmíru se objevila jádra prvních pěti prvků Mendělejevovy tabulky.
Chemie se začala rozvíjet díky termonukleárním reakcím v nitrech prvního pokolení hvězd zhruba 200 milionů let po velkém tresku. Hvězdy dosavadních tří pokolení hvězd vytvořily postupně všechny chemické prvky.
Biologie vznikla nejpozději 10 miliard let po velkém třesku na Zemi. Vícebuněčný život je však doložen až ze stáři přes 13 miliard let po velkém třesku a člověk se zde vynořil až 13,699 900 mld. let po velkém třesku, od něhož až dosud uplynulo 13,7 mld. let. Z těchto časových relací lze usoudit, že zatímco primitivní život ve vesmíru může být docela hojný, komplexní vícebuněčný a inteligentní život je velmi vzácný.

8.3.2012