Pamětní medaile Jana Patočky pro profesora Sousedíka

Jeden z nejvýznamnějších znalců středověké a raně novověké filosofie prof. Stanislav Sousedík z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy převzal 8. března 2012 od předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše Pamětní medaili Jana Patočky za své celoživotní zásluhy v oblasti humanitních věd.


Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Profesor Stanislav Sousedík (*1931) uvedl středověkou a raně novověkou filosofii do českého myšlenkového prostředí v mnoha původních publikacích, studiích a knihách a také prostřednictvím nesčetných vystoupení na konferencích a přednáškách. Po roce 1989 založil a rozvíjel tento obor na Univerzitě Karlově (nejprve na filozofické fakultě, později na fakultě teologické). Právě studium uvedeného období dějin filozofie bylo v době totality nejvíce opomíjené; o to více je role prof. S. Sousedíka záslužná. Svým zaměřením na dějiny myšlení v českých zemích zároveň významně obohatil poznání domácího kulturního dědictví středověkého a raně novověkého období.
 

Stanislav_Sousedik_02.jpg

 

Stanislav Sousedík objevil mnoho ve své době významných a dnes neprávem opomíjených autorů, čímž přispěl k pochopení vývoje dějin filozofie a inspiračních zdrojů známější filozofie novověké. V mnohých překladech zpřístupnil různé aspekty děl největších myslitelů středověku. Rovněž vychoval nespočet doktorandů, jimž se obětavě věnoval a kteří nadále pokračují v rozvíjení jím založeného oboru na univerzitách v Praze, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích. Respektovaným odborníkem je i v zahraničí, o čemž svědčí překlady jeho průkopnických děl do cizích jazyků a spolupráce s nejvýznamnějšími odborníky v oboru. V dobách totality pět let navštěvoval bytový seminář prof. Jana Patočky a organizoval vlastní bytové semináře i za cenu nemalého osobního rizika. Po revoluci v roce 1989 uspořádal či se podílel na organizaci mezinárodních konferencí věnovaných významným postavám raného novověku (R. de Arriaga – 1996, J. Caramuel z Lobkovic – 2006, F. Suarez – 2008).
 

Stanislav_Sousedik_03.jpg
Gratulace od ředitele Filosofického ústavu AV ČR dr. Pavla Barana (vpravo)

Z publikací S. Sousedíka se lze nejprve zaměřit na ceněné odborné monografie v oboru historiografie filozofie: připomeňme ranou knihu Valerián Magni: Kapitola z kulturních dějin Čech 17. stoleti (Praha: Vyšehrad 1983), jež byla přeložena do němčiny (1983) a polštiny (1991). V oboru stěží překonatelnou odbornou publikaci představuje kniha Jan Duns Scotus: doctorsubtilis a jeho čeští žáci (Praha: Vyšehrad 1989). Více než třísetstránková kniha předkládá myšlení středověkého učence Jana Dunse Scota (1266–1308), přináší překlady klíčových pasáži Scotových děl a mapuje jeho myšlenkový vliv v českých zemích, zejména u irských františkánů-hybernů. Podobně koncipovanou publikaci Jsoucno a bytí: úvod do četby Tomáše Akvinského (Praha: CKA 1992) věnoval druhému z velikánů středověkého myšlení Tomáši Akvinskému.
 

Stanislav_Sousedik_04.jpg
Prof. Stanislav Sousedík s manželkou

Průkopnickou práci a životní dílo shrnující poznatky mnoha předchozích původních studií představuje třísetstránková monografie o renesančním a barokním myšlení v českých zemích Filosofie v českých zemích mezi středověkem a osvícenstvím (Praha: Vyšehrad 1997). Kniha je objevná z vícera důvodů: především proto, že v ní autor mnohdy v rámci moderní historiografie filozofie poprvé představuje postavy a filosofické náměty pozoruhodné i z hlediska dnešních filosofických diskusí na mezinárodní scéně; kniha právem došla pozornosti i v zahraničí. Její německý překlad P hilosophie der frühen Neuzeit in den bohmischen Ländern (Stuttgart, Frommann-Holzboog) vyšel v roce 2009. Ve dvou spíše systematicky zaměřených monografiích, Identitní teorie predikace (Praha: Oikúmené 2006) a Svoboda a lidská práva (Praha: Vyšehrad 2010) se Stanislav Sousedík představuje jako vysoce erudovaný systematický filozof. Z nesčetných studií věnovaných starším dějinám filozofie zmiňme dvě, které vyšly v zahraničí v prestižních publikacích Caramuel Leptotatos und seine Besprechung in den Acta eruditorum (in Leibnitz. Traditionund Aktualitat, Hannover 1988) a Der Streit um den Wahren Sinn der Scotistichen Possibilienlehre (in L. Honnefelder, R. Wood, M. Dreyer, vyd.), John Duns Scotus, Metaphysics and Ethics (Leyden-New York-Koln 1996). I přes pokročilý věk nadále odborně pracuje a chystá monografii o Immanuelu Kantovi, jemuž se v posledních letech soustavněji věnoval.
lsd
 

8.3.2012