Dohoda mezi Akademií věd ČR a mexickou radou CONACYT

mexiko_perex.jpgK prohloubení vědecké spolupráce mezi Akademií věd ČR a partnerskými organizacemi v Mexiku nově přispěje Dohoda mezi Národní radou pro vědu a technologii (CONACYT) a AV ČR, kterou 14. března 2012 v sídle AV ČR na Národní třídě v Praze podepsali její předseda prof. Jiří Drahoš a předseda Rady pro zahraniční styky AV ČR prof. Jan Palouš. Slavnostního aktu se zúčastnili také velvyslanec Spojených států mexických J. E. José Luis Bernal Rodríguez a 1. tajemník velvyslanectví Martín Torres Gutierre Rubio. Podle Jiřího Drahoše připravovaly obě strany dohodu několik let a její konečné znění odsouhlasily v závěru roku 2011: „Dohoda mezi oběma partnery významně podpoří spolupráci mezi partnerskými organizacemi. Realizováno bude celkem pět společných projektů.“

 
Dohoda vymezuje hlavní oblasti spolupráce ve všech třech vědních oblastech – vědy o neživé přírodě, vědy o živé přírodě a chemické vědy, humanitní a společenské vědy. Součástí je i prováděcí plán (Annex) s finančními podmínkami, specifikací realizace společných projektů a návštěv, procedurou konkrétních výměn a další upřesnění. Obě strany posuzovaly návrhy oboustranně podporovaných projektů nejprve na národní úrovni, poté sjednaly konečný výběr. Ve většině případů jde o dlouhodobou spolupráci.
 
mexico_01.JPG
 
Jedním z projektů, na němž budou spolupracovat badatelé z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, je výzkum archaických druhů ryb s výskytem limitovaným pouze na Střední Ameriku a Kubu (zejm. kostlínů, kteří žijí na zemi 100–150 milionů let), u nichž stavba a organizace genomu nebyla dosud probádána moderními metodami. Zatímco mexická strana disponuje stabilním chovem a neomezeným přístupem k těmto archaickým druhům, čeští vědci přispějí k zavedení moderních metod.
 
mexico_01.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
 
„Česká republika a Mexiko mají mezi sebou tradiční a dlouhodobé vazby, a to nejen díky úspěchům Věry Čáslavské na olympiádě v roce 1968, která se konala právě v Mexiku, či popularitě aut značky Škoda. Jsem rád, že právě podepsaná dohoda rozšiřuje vzájemnou spolupráci rovněž v oblasti vědy,“ vyzdvihl při podpisu prof. Jan Palouš.
lsd

 

14.3.2012