.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Academia zazářila v cenách Magnesia Litera

Z mimořádného úspěchu se ve středu 4. 4. 2012 radovalo při slavnostním vyhlášení výročních knižních cen Magnesia Litera Nakladatelství Academia, když proměnilo nominace ve třech kategoriích. Litery získalo za nakladatelský čin – A. Solženicyn: Souostroví Gulag; pro objev roku – Š. Hulík: Kinematografie zapomnění. Počátky normalizace ve filmovém studiu Barrandov 1968–1973 a za literaturu faktu – J. Knapík, M. Franc a kol.: Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967. V této kategorii byl nominován také titul M. Šroněk, K. Horníčková eds.: Umění české reformace (1380–1620).

 
Zisk tří ocenění v soutěži, v níž bylo letos přihlášeno rekordních 325 knih v devíti kategoriích, potvrzuje nejenom kvalitu publikací vydávaných Nakladatelstvím Academia, ale také jeho přední postavení mezi českými nakladateli.
 
Nejdůležitějším úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy, a to bez omezení a bez ohledu na žánry. Proto je ocenění rozvrženo do devíti kategorií, jež se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci: Litera za nakladatelský čin, Litera za překladovou knihu, Litera za populárně naučnou literaturu, Litera pro objev roku, Litera za poezii, Litera za prózu, Litera za dětskou knihu, Litera za přínos české literatuře a hlavní cena Magnesia Litera za knihu roku.
 
Vyhlašovatel soutěže Občanské sdružení Litera spojuje všechny významné české svazy a instituce, které se zabývají literaturou a knihami: Akademie věd ČR, České centrum PEN klubu, Obec překladatelů, Obec spisovatelů, Svaz českých nakladatelů a knihkupců, česká sekce IBBY a také Nadace Český literární fond.
 
Připravily: Nakladatelství Academia a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

5 Apr 2012

Search

All intranet Current section