Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Ekologické svátky jara u příležitosti mezinárodního Dne Země

  

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI

projekt BIOCEV

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

XL. zasedání Akademického sněmu AV ČR

XL. zasedání Akademického sněmu AV ČR se konalo ve čtvrtek 19. 4. 2012 v pražském Národním domě na Vinohradech. Na programu jednání bylo především schválení návrhu Výroční zprávy o činnosti AV ČR za rok 2011 a zpráva o činnosti Akademické rady AV ČR. Sněm rovněž projednal přípravy realizace dvou velkých projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – superlaseru ELI a centra BIOCEV. Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš vystoupil s analýzou negativních dopadů stávající metodiky hodnocení vědeckých výsledků v ČR (tzv. kafemlejnek) a zamyslel se též nad budoucím směřováním naší nejvýznamnější vědecké instituce.

 

 
Prof. Jiří Drahoš zdůraznil, že nezpochybňuje skutečnost celkového podfinancování vysokého školství v České republice. Jak uvedl, představitelé AV ČR jsou stejně jako jejich kolegové z vysokých škol velmi znepokojeni tím, že navržený střednědobý rozpočtový výhled počítá s dramatickým omezením prostředků na výuku na vysokých školách. Akademie věd je též připravena vysoké školy plně podpořit v oprávněném požadavku najít systémové řešení této situace. „V žádném případě však nemůžeme souhlasit s pokusy kompenzovat očekávaný výpadek prostředků pro výuku na úkor prostředků na výzkum a vývoj nekorektním uplatňováním kafemlejnku, které neřeší problém, ale ohrožují celý systém výzkumu a vývoje v ČR,“ varoval před snižováním institucionálních výdajů pro Akademii věd její předseda prof. Jiří Drahoš.
 
Za významnou událost uplynulého období prof. Jiří Drahoš považuje podepsání Memoranda o vzájemné podpoře a spolupráci mezi Poslaneckou sněmovnou PČR a Akademií věd ČR. Aktivity z ní vyplývající by měly sloužit ke vzájemnému obohacení – jak vědců, tak i politiků. „Jsem přesvědčen o tom, že právě oblast vědy a vzdělávání může výrazně ovlivňovat úspěšnost reformních procesů, a to prostřednictvím jak vlastního badatelského a vzdělávacího potenciálu, tak i expertní činnosti zaměřené k veřejným politikám České republiky,“ uvedl v této souvislosti Jiří Drahoš.
 
V další části svého projevu předseda AV ČR představil vynikající výsledky výzkumné práce jednotlivých ústavů AV ČR. Zcela na závěr pak nastínil možné koncepční změny v organizaci výzkumu, jež vycházejí ze stanovení nových základních směrů výzkumné činnosti. Vedení Akademické a Vědecké rady se shodla na vytyčení tří základních směrů – „…aby byly postiženy jak naše aktivity dotýkající se hranic současného poznání, tak i proměny společnosti a globální výzvy s nimi spojené, a v neposlední řadě, aby byly ze strany vědy vytvářeny předpoklady pro rozvoj a implementaci špičkových technologií,“ vysvětluje prof. Jiří Drahoš.
 
K uvedené koncepci Jiří Drahoš poznamenal, že základní směry a dílčí okruhy výzkumné činnosti sledují princip selektivity a princip kontinuity. Budou podporována témata odpovídající aktuálním trendům světové vědy a vývoji poznání a zároveň reagující na potřeby rozvoje české společnosti. V souladu s touto strukturou bude třeba formulovat konkrétní výzkumné programy, k jejichž naplňování se již pracoviště začala postupně zavazovat.
 
Kromě zástupců Akademie věd ČR, vysokých škol a dalších institucí se jubilejního XL. zasedání Akademického sněmu zúčastnila i řada významných hostů, mezi nimi předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková a hlavní vědecký poradce předsedy vlády Petr Fiala.
 
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
 

 

19.4.2012

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast