Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

Open Science

otevrena.jpg

Nebojte se matematiky!

150 let Jednoty českých matematiků a fyziků
 
Půldruhého století uplyne od založení Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF), resp. jejího prvního předchůdce – Spolku pro volné přednášky z mathematiky a fyziky. V roce 1862 hozaložili studenti Filozofické fakulty c. k. Karlo-Ferdinandovy univerzity a jeho hlavní cíle zůstávají stejné: zlepšovat výuku matematiky a fyziky na školách, připravovat učebnice a odborné publikace, vyhledávat talenty v exaktních oborech a rozvíjet matematiku a fyziku jako vědu. U příležitosti jubilea JČMF se v den výročí, ve středu 28. 3. 2012, uskuteční od 10 hodin ve Velké aule Karolina UK v Praze slavnostní setkání. Ve stejný den se koná od 13 hodin v Císařském sálu Karolina tisková konference.

 
Mimořádný význam těchto oslav podtrhuje skutečnost, že záštitu nad nimi převzali prezident ČR prof. Ing. Václav Klaus, CSc., předseda vlády ČR RNDr. Petr Nečas, předseda AV ČR prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c., rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor ČVUT prof. Ing. Václav Havlíček, CSc., ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Josef Dobeš a primátor hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
 
Doprovodný program oslav:
28. března 2012
14.00–15.30 Procházka Prahou matematickou,
fyzikální a astronomickou (sraz ve dvoraně před Karolinem)
14.00–16.00 Panelová diskuse na téma „Maturitní
zkouška – historie, současnost“ (Modrá posluchárna Karolina)
S odbornými příspěvky zde vystoupí:
RNDr. Dag Hrubý, místopředseda JČMF a moderátor diskuse: Historie maturitní zkoušky
RNDr. Eva Řídká, CSc., CERMAT: Zkušenosti z první maturitní zkoušky
Mgr. Václav Klaus, ředitel Gymnázia PORG: Budoucnost maturitní zkoušky
RNDr. Josef Kubát, předseda JČMF: Všeobecné vzdělání a maturitní zkouška
18.00–19.30 Koncert k 150. výročí založení JČMF (Betlémská kaple v Praze, účinkují: Komorní orchestr a Symfonický orchestr Gymnázia Jana Nerudy a dívčí komorní pěvecký soubor BUBUREZA)
 
29. března 2012
17.00–20.00 Seminář „Matematika, fyzika
a medicína“ (cyklus čtyř přednášek ve Faustově domě v Praze)
 
„Kromě uvedených akcí plánujeme celou řadu dalších popularizačních přednášek v Praze a v dalších městech v průběhu roku. Například v úterý 3. dubna bude od 14.30 hodin v budově MFF UK na Malostranském náměstí v Praze přednášet prof. Belo Riečan na téma Matematika a hudba,“ doplňuje návazný program oslav člen Akademické rady AV ČR a zástupce ředitele Matematického ústavu AV ČR RNDr. Jiří Rákosník, CSc.
 
JČMF úzce spolupracuje s příslušnými zahraničními společnostmi a reprezentuje Českou republiku v odborných nevládních organizacích jako Mezinárodní matematická unie, Evropská matematická společnost, Americká matematická společnost, Evropská fyzikální společnost apod. V současné době má více než 2000 individuálních členů, kolektivními členy se stalo asi 110 gymnázií a deset vysokých škol a vědeckých institucí. Pobočky, komise a odborné skupiny Jednoty pořádají též konference, semináře, přednášky pro odbornou i laickou veřejnost. JČMF je odborným garantem Matematické a Fyzikální olympiády a organizuje řadu soutěží pro žáky a studenty všech typů škol. Více informací naleznete na http://www.jcmf.cz.

 

Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a matematický ústav AV ČR

 

22 Mar 2012

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section