Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

Open Science

otevrena.jpg

Méně herbicidů na polích?

Objev unikátního „dopravce“ hormonů
 
Auxin je klíčový rostlinný hormon, jehož pohyb mezi buňkami zajišťují zvláštní bílkoviny. Vědci nyní zjistili, že jedna z nich přenáší auxin zcela jiným způsobem než ostatní. Výsledky výzkumu mohou navíc pomoci objasnit působení herbicidu 2,4-D, a tím přispět k jeho šetrnějšímu používání v zemědělství. Zmíněná bílkovina může za určitých podmínek dopravovat auxin oběma směry. Jde o vůbec první přenašeč rostlinných hormonů, u něhož byl takový obousměrný transport popsán. Překvapivý objev se zrodil z úspěšné spolupráce týmů z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR a Purdue University v USA.

 
Auxin řídí růst rostlin – včetně důležitých zemědělských plodin – i jejich reakce na podněty z vnějšího prostředí. Spouštěcím signálem pro nastartování mnoha vývojových pochodů, jako je růst kořenů nebo zakládání listů, jsou hladiny auxinu v konkrétních místech rostlinného těla. Například nové listy se na vrcholu stonku zakládají v pravidelných intervalech právě v závislosti na tom, kde je v pletivu nejvíce auxinu. Rostlina proto musí auxin velmi precizně přepravovat mezi buňkami. Používá k tomu speciální bílkoviny – přenašeče. Až dosud znala věda pouze „jednosměrné“ přenašeče auxinu – dovnitř buněk, nebo naopak ven.
 
„Zkoumali jsme jednu bílkovinu z huseníčku rolního, pojmenovanou ABCB4. Kupodivu jsme zjistili, že při nízké koncentraci auxinu v buňkách transportuje auxin dovnitř, ale pokud koncentrace vzroste, úplně obrátí a dopravuje ho ven. Chová se vlastně jako obchodník z oboru export-import, který pružně reaguje na poptávku a nabídku na trhu,“ vysvětluje doktor Martin Kubeš z českého týmu. Badatelé soudí, že unikátní bílkovina umožňuje rostlinám pohotově a jemně regulovat množství auxinu uvnitř buněk. Přesnější informace přinese další výzkum.
 
Kromě přírodního auxinu vědci testovali také jeho syntetickou „napodobeninu“ nazývanou 2,4-D. Tato sloučenina má účinky podobné auxinu a v zemědělství se používá jako účinný herbicid (přípravek na hubení plevelů). Ukázalo se, že obousměrný přenašeč umí dopravovat 2,4-D pouze do buněk. „ Exportní“ funkce je blokována, takže herbicid se hromadí v buňkách. Přestože se 2,4-D používá na polích již desítky let, biochemické podrobnosti jeho působení nejsou známy. Nově objevené vlastnosti přenašeče ABCB4 by mohly být klíčem k jejich objasnění. „Dnešní intenzivní zemědělství se bez herbicidů těžko obejde. Ale když budeme přesně vědět, jak funguje 2,4-D, budeme schopni ho používat zodpovědněji. Doufám, že náš výzkum v budoucnu povede k chytřejším technologiím, které umožní snížit dávky tohoto herbicidu. Což by pomohlo zemědělské půdě i životnímu prostředí,“ říká doktorka Klára Hoyerová z ÚEB AV ČR.
Kontakt:
Ing. Klára Hoyerová, PhD., Laboratoř hormonálních regulací u rostlin, Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky, v. v. i., e-mail: hoyerova@ueb.cas.cz,tel.: 225 106 436, 775 146 836
 
Doplňující informace v článku:
Martin Kubeš, Haibing Yang, Gregory L. Richter, Yan Cheng, Ewa Młodzińska, Xia Wang, Joshua J. Blakeslee, Nicola Carraro, Jan Petrášek, Eva Zažímalová, Klára Hoyerová, Wendy Ann Peer, Angus S. Murphy: The Arabidopsis concentration-dependent influx/efflux transporter ABCB4 regulates cellular auxin levels in the root epidermis. The Plant Journal 69(4), str. 640–654 (2012). Publikováno tiskem v únoru 2012.
odkaz na originál článku:
Autoři Martin Kubeš, Jan Petrášek, Eva Zažímalová a Klára Hoyerová jsou z ÚEB AV ČR, dalších devět autorů je z Purdue University v USA.
 
Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

23 Mar 2012

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section