Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

Open Science

otevrena.jpg

Omega 3 versus obezita

Výzkumem mechanismů, kterými Omega 3 mastné kyseliny z mořských ryb napomáhají v prevenci a léčbě metabolických poruch spojených s obezitou, se zabývá vědecký tým pod vedením MUDr. Jana Kopeckého, DrSc., z Fyziologického ústavu (FGÚ) AV ČR. Omega 3 jsou důležitou součástí zdravé výživy, redukují krevní tuky, působí protizánětlivě a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. V pokusech na myších, u nichž byla obezita podobně jako u většiny lidí indukována dietou s vysokým obsahem tuku, badatelé zkoumali vliv kombinovaného působení Omega 3 a mírné kalorické restrikce.

 
Náhrada 10 % tuků v dietě za Omega 3 a současné snížení kalorického příjmu o pouhých 10 % zamezilo přibývání na váze a snížilo obsah tukové tkáně. Je zajímavé, že u myší ubýval tuk především v břišní oblasti. Došlo též k výraznému snížení celotělové chronické zánětlivé reakce, která je spojena s obezitou. To vše je důsledek metabolických změn činnosti mitochondrií a ovlivnění lipidových signálních molekul v tukové tkáni. Tyto výsledky vysvětlují ojedinělé klinické studie, které naznačují, že Omega 3 působí proti obezitě pouze tehdy, sníží-li se zároveň energetický příjem. Výzkum přispěje k ochraně před obezitou a před důsledky chronického zánětu spojeného také např. s neurodegenerativními a trávicími chorobami.
 
Nárůst obezity se stává celosvětovým problémem. V posledním desetiletí stoupl počet obézních lidí několikanásobně, a to nejen v zemích s rozvinutou ekonomikou, ale také např. v Indii i jinde, kde se lidé přibližují životnímu stylu bohatší části planety. V současné době žije v ČR více než 60 % populace s nadváhou (s indexem tělesné hmotnosti, BMI ≥ 25 kg/m 2) či obézní (BMI ≥ 30 kg/m 2). Asi u poloviny obézních lidí se časem objeví cukrovka, diabetes 2. typu, vznikající při snížené citlivosti k inzulínu, což je asi dvakrát častěji než u lidí, kteří si dokáží tělesnou hmotnost uhlídat. Lidé s nadváhou, a zejména diabetici, více trpí kardiovaskulárními chorobami, na které umírá asi 75 % diabetiků, stoupá u nich četnost nádorů, kloubních a některých dalších onemocnění, takže v průměru umírají o pět let dříve. Součástí prevence a léčby obezity musí být vědecky podložená úprava životního stylu.
 
Více informací naleznete v publikaci:
Flachs P., Rühl R., Hensler M. Janovská P., Zouhar P., Kůs V., Macek Jílková Z., Papp, E., Kuda O., Svobodová M., Rossmeisl M., Tsenov G., Mohamed-Ali V. , Kopecký J.* :
„Synergistic induction of lipid catabolism and anti-inflammatory lipids in white fat of dietary obese mice in response to calorie restriction and n-3 fatty acids”, Diabetologia 2011 (10 ): 2626–2638.
O struktuře a výskytu polynenasycených mastných kyselin – viz http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/fats/artid/omega-3-a-omega-6/
 
Kontakt:
MUDr. Jan Kopecký, DrSc., Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i.; tel: 296 442 554; http://www.biomed.cas.cz/fgu/en/index.php?skript=oddeleni/317.php
 
 
Popiska k obrázku:
Protizánětlivé účinky kombinovaného působení Omega 3 a snížení kalorického příjmu se v tukové tkáni obézních myší projevují úbytkem zánětlivých makrofágů, což jsou tmavé buňky označené protilátkou (šipka) na řezu tukovou tkání. a- kontrolní skupina; b- Omega 3 a snížení kalorického příjmu
 
Připravily: Fyziologický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

26 Mar 2012

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section