Academia 

Video pro média

 

Get the Flash Player to see this player.

 

Ekologické svátky jara u příležitosti mezinárodního Dne Země

  

Další videa

OAT audiovizualni studio

Foto pro média

Videovizitka AV ČR

Superlaser ELI

ELI

projekt BIOCEV

projekt CZECHGLOBE

Otevřená věda

otevrena.jpg

Vybrané zprávy

Václav Pačes: Naši vědci už odcházejí za hranice

V pořadu Interview ČT24 Václav Pačes uvedl: "Na vědu a výzkum se rozpočet nekrátí. Krátí se specificky Akademii na základě naprosto skandálních kritérií. Akademie věd je naopak připravena se v této době vzdát peněz. Jsme v ekonomické recesi, máme tady povodně. To jsou samozřejmě priority, kam musí peníze přijít. Nám nejde o to, abychom si navyšovali rozpočet nebo aby se nám peníze nebraly."

více zde

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požaduje zachování institucionální podpory Akademie věd na úrovni roku 2009

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně ČR požádat vládu ČR o zachování institucionální podpory Akademie věd ČR ve výhledu rozpočtu na rok 2011 - 2012 na úrovni roku 2009.

více zde

Jiří Rákosník: Jak „umleli“ návrh rozpočtu na výzkum a vývoj

Opravdu se neděje nic dramatického? Stovky vědců, kteří v důsledku institucionálního podfinancování odejdou z pracovišť Akademie věd, nenajdou práci na vysokých školách. Uplatní se snad v průmyslu, který hlasitě žádá státní podporu místo aby investoval do výzkumu? Proč tedy podniky nevytvoří pracovní místa pro výzkumníky a nenabídnou jim lepší podmínky, aby k nim přešli a pracovali podle jejich požadavků?

více zde

Nový objev mění představy o vývoji rostlin

Článek českých vědců v časopisu Nature
Mezinárodní tým vědců nalezl dosud neznámou skupinu sedmi bílkovin, které v buňkách kontrolují hladinu rostlinného hormonu auxinu. Ten rozhoduje o tvaru rostliny, jejím růstu i reakcích na některé podněty z okolí. Průlomový objev v těchto dnech zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature. Kromě rakouských, belgických a švýcarských badatelů se na výzkumu významně podíleli vědci z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR. Zmíněné bílkoviny, pojmenované PILS1 až PILS7, jsou důležité pro růst stonků a kořenů, vývoj květů, větvení stonků nebo zakládání postranních kořenů.

 

Hormon auxin reguluje především různé etapy vývoje od vzniku zárodku v semeni až po vytváření nových orgánů dospělé rostliny. Pro správnou funkci auxinu je nutné, aby byly precizně řízeny jeho pohyb rostlinou a jeho koncentrace v každé buňce. K tomu slouží speciální bílkoviny. Byla jich popsána již celá řada; obvykle dopravují auxin dovnitř buněk, nebo naopak ven.
 
„Náš objev ukazuje, že systém zodpovědný za regulaci hladin auxinu v buňkách je složitější, než jsme si mysleli. Otevírají se před námi dosud netušené směry výzkumu. Díky tomu máme šanci lépe porozumět roli auxinu ve vývoji rostlin, což bude velký přínos nejen pro biologii, ale i pro zemědělství. Vývoj plodin totiž do značné míry rozhoduje o jejich výnosu,“ říká vedoucí české části týmu doc. Eva Zažímalová z ÚEB AV ČR.
 
Na projektu spolupracovalo pět vědců z českých pracovišť, především z ÚEB AV ČR a dále z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Belgickou část týmu navíc vedl český rodák Jiří Friml, který pracuje na univerzitě v Gentu.
 
Přesný mechanismus působení bílkovin PILS není ještě znám. Podle dosavadních výsledků patrně přesunují auxin uvnitř buňky do takzvaného endoplazmatického retikula, což je soustava propojených váčků a kanálků. Zde je pak auxin zřejmě „likvidován“ – rozkládán nebo přeměňován na látky bez hormonálních účinků. Nově objevené bílkoviny jsou zajímavé rovněž z pohledu evoluce. Vyskytují se totiž u suchozemských rostlin, ale též u jejich vývojových předchůdců – zelených řas. Jsou tedy evolučně velmi staré; starší než jiní dříve identifikovaní „dopravci“ auxinu.
 
Kontakt:
doc. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., Laboratoř hormonálních regulací u rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., e-mail: zazimalova@ueb.cas.cz; tel.: 225 106 453 nebo 724  918 868
 
Publikovaný článek v Nature:
Elke Barbez, Martin Kubeš, Jakub Rolčík, Chloe Beziat, Aleš Pěnčík, Bangjun Wang, Michel Ruiz Rosquete, Jinsheng Zhu, Petre I. Dobrev, Yuree Lee, Eva Zažímalová, Jan Petrášek, Markus Geisler, Jiří Friml, Jürgen Kleine-Vehn: A novel PILS putative auxin carrier family regulates intracellular auxin homeostasis in Arabidopsis. Nature 2012, doi:10.1038/nature11001. Publikováno online 15. dubna 2012.
odkaz na článek – zde
AutořiMartin Kubeš, Petre I. Dobrev, Eva Zažímalová a Jan Petrášek jsou z ÚEB AV ČR. Jakub Rolčík je ze společné laboratoře ÚEB AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci. Aleš Pěnčík je z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Univerzity Palackého v Olomouci a ÚEB AV ČR. Další autoři jsou z Belgie (Ghent University), Rakouska (BOKU – University of Natural Resources and Life Sciences, Vídeň) a Švýcarska (University of Fribourg a University of Lausanne).
 
Související výzkum v ÚEB AV ČR:
Bílkoviny, které regulují hladinu auxinu v buňkách, dlouhodobě zkoumá Laboratoř hormonálních regulací u rostlin. Tuto laboratoř vede doc. RNDr. Eva Zažímalová, CSc., ředitelka ÚEB AV ČR. Její tým pravidelně publikuje své výsledky v renomovaných vědeckých časopisech. Podílel se i na článcích ve vysoce prestižních časopisech Nature, Science, Cell a Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.
 
Populárně-vědecké zprávy o dalších objevech týmu z ÚEB AV ČR:
 
Obrázky:
Pro zdravý vývoj potřebuje rostlina optimální množství bílkovin PILS. Huseníček rolní, u něhož biologové pokusně zvýšili tvorbu bílkoviny PILS1, má silně deformované květy.
Foto: Elke Barbez, University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU), Vídeň
 
Buňka z buněčné kultury tabáku. Tuto kulturu vědci použili, když studovali vliv bílkovin PILS na hladinu auxinu v buňkách.
Foto: Elke Barbez, University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU), Vídeň
 
Buňka z buněčné kultury tabáku. Zeleně je označena bílkovina PILS3. Nachází se především uvnitř buňky, na takzvaném endoplazmatickém retikulu.
Foto: Elke Barbez, University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU), Vídeň
 
Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

16.4.2012

Akademie věd ČR - Pro média

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast