SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111
Fax: +420 221 403 307
e-mail:

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Vizitka SSČ AV ČR, v. v. i.

videovizitka SSC

Ekologické svátky jara u příležitosti mezinárodního Dne Země

120422_den_zeme

 

Připravované akce

JarniExkurze_banner_180x180px_v02_FINAL_OK.png

Důležité odkazy

RVS_web_SSC.jpg

TVT_logo_2012_RGB__A_CZ_modre.png

Mazanek_logo.png

Vědecké práce talentovaných středoškoláků vzbudily velký ohlas

Moderní prostory Národní technické knihovny hostily ve dnech 3. a 4. dubna 2012 přehlídku mladých talentovaných vědců. Středoškoláci ze všech koutů České republiky se sjeli do Prahy, aby představili veřejnosti výsledky, ke kterým dospěli v rámci svých stáží na ústavech Akademie věd ČR a univerzitních pracovištích. Jejich první setkání s vědou přineslo opravdu zajímavé a jedinečné výstupy.

2. studentská vědecká konference Otevřené vědy II byla členěna do oborových sekcí. Každá sekce měla svého garanta, který následně vyhodnotil nejlepší práce studentů. „Úroveň všech příspěvků byla vynikající! Bylo pro mne nesmírně obtížné rozhodnout se pouze pro jediného vítěze,“ uvedl doktor Michal Vinkler z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v. v. i., který byl garantem sekce biologie. Celý první den konference, 3. dubna 2012, byl věnován prezentacím z různých oborů biologie. V konkurenci 32 velmi zajímavých a rozmanitých příspěvků nakonec zvítězil příspěvek s názvem „Studium struktury a funkce membránových transportních proteinů,“ Denise Cmunta z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Denis, který navštěvuje 5. ročník šestiletého gymnázia, v rámci Otevřené vědy II navštěvoval stáž „Studium genů podílejících se na specifických vlastnostech nekonvenčních osmotolerantních kvasinek.“ Jeho stáž se uskutečnila pod vedením RNDr. Hany Sychrové, DrSc., na oddělení Membránového transportu Fyziologického ústavu AV ČR, v. v. i. v Praze.

 

Druhý den konference byl oborově mnohem rozmanitější. 4. dubna 2012 do Ballingova sálu zavítali chemici, fyzici, matematici, informatici, geologové i geografové. Všechny srdečně přivítal předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš ve svém projevu. Ve své řeči zavzpomínal na své vlastní studentské začátky a poukázal na volnost, svobodu, možnost poznávat celý svět i další pozitivní aspekty, které s sebou povolání vědce přináší.  „Věda je daleko nejatraktivnější povolání, jaké si lze představit. Jako vědci máte velkou volnost a svobodu a již od samého počátku můžete soutěžit s celým světem – věda totiž nezná žádných bariér,“ uvedl profesor Drahoš ve svém projevu středoškolákům.

 

V dopolední sekci chemie soutěžilo 8 příspěvků. Garant sekce doktor Vlastimil Vyskočil z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, nakonec jako nejlepší vyhodnotil příspěvek Evy Martínkové pod názvem „Stanovení dusitanů a dusičnanů v pitné vodě pomocí kapilární elektroforézy.“ Studentka Gymnázia Jana Palacha v Mělníku navštěvovala stáž „Porovnání kvality balené a vodovodní vody: Elektroforetické stanovení dusitanů a dusičnanů,“ na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, pod vedením magistra Tomáše Křížka.

 

Fyzikální sekci garantoval profesor Patrik Španěl z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, v. v. i. Příspěvek Ondřeje Borovce „Kvantové struktury a supermřížka – budoucnost termoelektrik,“ se stal nejlepším ve fyzikální sekci. Ondřej Borovec dokončuje studium na gymnáziu ve Vysokém Mýtě. Ondřej absolvoval stáž s názvem Termoelektrika na Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, v. v. i. v Praze, pod odborným vedením doktora Radka Zeipla.

 

Matematická a informatická sekce byla velmi zajímavá. V pánské konkurenci nakonec zvítězila studentka Jana Sotáková s příspěvkem „Kvadratické formy.“ Jana Sotáková momentálně navštěvuje gymnázium v Brně. V Otevřené vědě II se zúčastnila stáže „Studium vhodně volených témat z knih o teorii čísel, řešení cvičení souvisejících s probíranou látkou,“ která se konala pod vedením lektora profesora Radana Kučery na Masarykově univerzitě. Garant matematické sekce, doktor Jan Kozánek z Ústavu termomechaniky AV ČR, v. v. i., velmi kladně hodnotil také ostatní příspěvky, se studenty čile diskutoval a některým dokonce nabídl přímou spolupráci.


Konferenci uzavřela v pozdním odpoledni sekce geologicko-geografická, jejímž garantem byl doktor Michal Filippi z Geologického ústavu AV ČR, v. v. i. Se svým příspěvkem zvítězila Aneta Hušková z gymnázia v Mladé Boleslavi. Prezentace „Detailní zpracování konodontových faun se zaměřením na hranici silur/devon v lokalitě Na Pořárech (Barrandien, ČR),“ byla vyhodnocena také jako nejpřínosnější pro budoucí geologický výzkum. Aneta navštěvovala stáž s názvem „Mikroevoluční změny fosilních organismů a jejich využití pro datování sedimentárních hornin a paleogeografické rekonstrukce,“ na Geologickém ústavu AV ČR, v. v. i., pod vedením doktora Ladislava Slavíka. 


„Práce těchto mladých nadšených středoškoláků jsou leckdy mnohem lepší než práce, se kterými se setkávám na úrovni bakalářského či magisterského studia. Byl jsem velmi mile překvapen perfektní úrovní prezentací. Většina z nich byla skvěle obsahově i prezentačně zvládnutá a rozhodně je mohu doporučit i pro účast na zahraničních konferencích,“ uzavřel konferenci garant geologicko-geografické  sekce doktor Michal Filippi.


Všichni stážisté obdrželi certifikát o absolvování jejich stáže v rámci Otevřené vědy II. Vítězové oborových sekcí se zúčastní prestižních mezinárodních konferencí nebo letního vědeckého kempu. Všichni obdrželi také knižní odměnu, kterou věnovalo Nakladatelství Academia. Garanti sekcí doporučili nejlepší prezentace k účasti na akci Prague Nobel Get-Together, která bude pro vítězné stážisty organizována prostřednictvím Otevřené vědy II.
 

Seznam laureátů pro účast na prestižních přednáškách nositelů Nobelovy ceny – akci Prague Nobel Get-Together (www.png2012.cz):
•  Denis Cmunt za příspěvek „Studium struktury a funkce membránových transportních proteinů.“ (vítěz sekce biologie)
• Lucie Buchbauerová za příspěvek „Američtí invazní raci – můžeme na nich pozorovat, zda jsou přenašeči onemocnění smrtelného pro naše račí druhy?“
• Do Hoang Diep  za příspěvek „Čárový kód sítinovitých aneb druhová identifikace pomocí molekulárních markerů.“
• Veronika Řepová za příspěvek „Bioakumulace prvků vzácných zemin zelenými řasami, vliv na jejich fyziologii a buněčný cyklus.“
• Ondřej Vošta za příspěvek „Studie potravních vztahů vybraných jeskynních bezobratlých.“
• Anna Zemanová za příspěvek „Vliv MK – 801 na učení v animálním modelu schizofrenie: vliv předchozí zkušenosti s úlohami.“
•  Eva Martínková za příspěvek „Stanovení dusitanů a dusičnanů v pitné vodě pomocí kapilární elektroforézy.“ (vítězka sekce chemie)
• Daniela Šmídová za příspěvek „Voltametrické stanovení stopových množství 2-nitrobifenylu.“
• Lucie Brunclíková za příspěvek „Fotoaktivovatelné sloučeniny a jejich aplikace.“
• Barbora Heřmanovská za příspěvek „Speciační analýza arsenu ve vodách metodou atomové spektrometrie využitím generování těkavých sloučenin.“
•  Ondřej Borovec za příspěvek „Kvantové struktury a supermřížka – budoucnost termoelektrik.“ (vítěz sekce fyziky)
• Lenka Houdková za příspěvek „Řešení struktury widenmannitu pomocí precesní elektronové difrakce.“
• Natálie Burešová za příspěvek „Variabilita stopových koncentrací isoprenu v dechu zdravých lidí.“
•  Jana Sotáková za příspěvek „Kvadratické formy.“ (vítězka sekce matematiky a informatiky)
•  Aneta Hušková za příspěvek „Detailní zpracování konodontových faun se zaměřením na hranici silur/devon v lokalitě Na Pořárech (Barrandien, ČR).“ (vítězka sekce geologie a geografie). 
 

Fotografie z 2. studentské vědecké konference Otevřené vědy II si můžete prohlédnout na naší stránce na Facebooku.

 

Get the Flash Player to see this player.


7.4.2012

Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast