Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

Open Science

otevrena.jpg

Čeští vědci pomáhají vytvořit evropskou síť zobrazovacích pracovišť

Nejmodernější zobrazovací technologie v biomedicíně budou dostupné vědcům napříč Evropou.

 

Česká republika se zapojila do přípravné fáze evropského projektu „Euro-BioImaging“, který byl oficiálně zahájen dne 10. prosince 2010. Partnerem se stalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt poskytne vědcům v Evropě otevřený přístup k nejmodernějším zobrazovacím technologiím na všech úrovních biologického a biomedicínského výzkumu. Cílem je nalézt a zpřístupnit technologie, které umožňují zobrazení dynamických procesů v buňce a v lidském těle. Tyto technologie nabízejí optický mikroskop omezený fyzikálními vlastnostmi světla a elektronový mikroskop, který je schopen pracovat pouze s velmi tenkými vzorky.
Cena speciálního mikroskopu se dnes pohybuje v řádech 30 – 50 mil. Kč, není tedy pro všechny instituce snadno dostupný. V rámci projektu Euro-BioImaging bude zmapován současný stav zobrazovacích pracovišť v Evropě, včetně jejich vybavení a možností externího přístupu pro vědce odjinud. To následně vyústí ve vytvoření jejich celoevropské sítě.
Do sítě Euro-BioImagingu by měla být zařazena nejšpičkovější pracoviště v rámci EU. „Projekt Euro-BioImaging tak výrazně zlevní náročný výzkum a zajistí přístup vědců ke špičkovým, ale velmi drahým, zobrazovacím technologiím,“ říká Prof. Pavel Hozák z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, člen řídícího výboru projektu, který je zároveň českým koordinátorem v přípravné fázi projektu, věnující se otázkám vzdělávání a školení.
Přípravná fáze projektu „Euro-BioImaging“, která je financována 7. rámcovým programem EU, bude probíhat v letech 2010 -2013. V tomto období bude provedena analýza potřeb a požadavků uživatelů na přístup, služby a vzdělávání v rámci plánované velké infrastruktury zobrazovacích pracovišť. Dále bude zpracován plán pro výstavbu a provoz budoucí infrastruktury, včetně právního, řídícího a finančního rámce. V neposlední řadě bude úkolem konsorcia v přípravné fázi definovat kritéria způsobilosti pro budoucí uzly (pracoviště) v rámci velké infrastruktury „Euro-BioImaging“ a připravit otevřenou výzvu pro zájemce – budoucí uzly infrastruktury.
 
Euro-BioImaging je jedním z 10 projektů v oblasti biologie a medicíny zařazených v Cestovní mapě Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI). Konsorcium projektu pro přípravnou fázi se skládá z 39 partnerů. Dále se projektu účastní 180 přidruženým partnerů z 24 zemí. Projekt má dva vědecké koordinátory: za oblast pokročilé světelné mikroskopie je odpovědný Dr. Jan Ellenberg z European Molecular Biology Laboratory a za oblast lékařského zobrazování Prof. Stefan Schönberg z European Institute for Biomedical Imaging Research.

  

 

16 Feb 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section