Academia 

RSS  

Video for Media

Photos for Media

Oslavy 21. výročí Akademického bulletinu

 

Get the Flash Player to see this player.

 

 

Přání k dospělosti
Akademický bulletin loni překročil svou dvacítku a tímto rokem vstoupil do věku dospělosti. Jeho zrození a první krůčky popsal v březnovém – už 310. čísle – jeho „duchovní“ otec dr. Miroslav Šmidák. Dospělost si žádala důstojného připomenutí a kde jinde ho pro akademické periodikum uspořádat než v Lannově vile! Pozvání dne 16. března 2011 přijaly osobnosti z vedení Akademie, za milá slova děkujeme předsedovi prof. Jiřímu Drahošovi i jeho předchůdcům prof. Rudolfu Zahradníkovi a prof. Heleně Illnerové a předsedovi Redakční rady AB dr. Jiřímu Benešovi. Přišli nejen zástupci Kanceláře Akademie věd a Střediska společných činností, ale také dřívější redakční kolegové „ve zbroji“. Výročí Akademického bulletinu s námi oslavili i další lidé, kteří časopisu pomáhali na svět v dřevních, „předpočítačových“ dobách, ale i později, a to technickou podporou a celou plejádou prací, bez nichž se tvorba periodika neobejde.
Vstup do příjemného odpoledne podbarvila svým hlasem Marcela Kubartová, která přednesla Cyklus písní Antonína Dvořáka V národním tónu op. 73 za klavírního doprovodu Miroslava Navrátila. Neformální část setkání pak netradičně osvěžily tóny kytary. Vynikající společnost, překrásné prostředí vily Lanna a příjemný pocit dobře vykonané práce zavazuje redakci, aby i dál co nejlépe otevírala světu okna do Akademie.
 
Akademie ve fotografii Stanislavy Kyselové
Časopis Akademický bulletin si připomíná 21 let své existence a k tomuto výročí připravila redakce ve spolupráci se Střediskem společných činností a Kabinetem dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny (oba jmenované subjekty nesou v názvu AV ČR, v. v. i.) výstavu Do třetího decennia & Z fotoarchivu Akademického bulletinu 2008–2010. Mimo přehledu vývoje časopisu od jeho prvního čísla v lednu 1990 až do současnosti dostávají návštěvníci možnost nahlédnout do redakčního fotoarchivu. Klíčem k výběru snímků, které pocházejí z hledáčku Stanislavy Kyselové a byly pořízeny v letech 2008–2010, nebylo ani vědecké postavení zobrazených osobností ani význam zachycených událostí, ale obrazové vidění autorky, dále redakční zařazení a kontext s výročím časopisu. Přesto jsme při přípravě výstavy s radostí zjistili, že vybrané snímky reflektují život Akademie právě v důležitých momentech tohoto období.
Výstava si současně klade za úkol připomenout letošní 120. výročí vzniku České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a po své premiéře ve foyer budovy na Národní, jejíž vernisáž se uskutečnila 23. 3., se přestěhuje do Konferenčního centra AV ČR na zámku v Liblicích.
HaM

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section