Archeologové na Vladaři zkoumají účel pravěkých dřevěných konstrukcí v mokřině / karlovarsky.denik.cz

Archeologové na Vladaři zkoumají účel pravěkých dřevěných konstrukcí v mokřiněŽlutice – V loňském roce našli archeologové na předhradí hradiště Vladař u Žlutic tajemné dřevěné konstrukce, jejichž stáří se podařilo identifikovat na dva a půl tisíce let.

Autor: Petr Zahradníček
Diskutovat (0) 17.6.2009 13:40.

V současné době na místě bývalé mokřiny, dnes v těsném sousedství rybníčku, který v areálu dětského tábora vznikl v sedmdesátých letech minulého století, pracují archeologové na identifikaci konstrukcí a na vyzvednutí jedné z komor.Autor: DENÍK/Petr Zahradníček„Je to ojedinělý nález, protože dřevo podléhá rychle zkáze. V tomto případě jej ale zakonzervovala vlhká jílová vrstva, která znemožnila přístup vzduchu, a tedy rozklad dřevěných trámů,“ řekl k nálezu Jiří Klsák, archeolog karlovarského muzea a člen OS Vladař, které unikátní dřeva objevilo.

V současné době na místě bývalé mokřiny, dnes v těsném sousedství rybníčku, který v areálu dětského tábora vznikl v sedmdesátých letech minulého století, pracují archeologové na identifikaci konstrukcí a na vyzvednutí jedné z komor. „Stále totiž není jasné, k čemu dřevěné komory vyplněné jílem vlastně sloužily,“ poznamenal Klsák.

Pracovníci Archeologického ústavu v Praze, kteří získali grant na výzkum dřev ve spolupráci se švýcarským muzeem z Lausanne, se na sondě 5 × 3 metry snaží zachytit v terénu jednu z komor. Právě švýcarští experti z Lausanne patří mezi špičkové odborníky, co se týká konzervace pravěkých dřev.

Výzkum vede Miloslav Chytráček z Archeologického ústavu v Praze. Do prázdnin chtějí archeologové identifikovat korunu dřevěné konstrukce, pak sondu zasypat a připravit se na vyjmutí celé komory po prázdninách, kdy skončí dětské tábory na Vladaři.

via: http://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/kv-zlutice-vladar-vykopavky-20090617.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter