Fórum Věda žije! uspořádalo další demonstraci / tyden.cz

Proti krácení dotací Akademii věd dnes znovu demonstrovali vědci v Praze. Na Palachově náměstí se jich sešlo podle odhadu policie asi šest set, organizátoři účast odhadují na dva tisíce lidí. Vědci chtěli upozornit na pokles dotací určených pro Akademii věd, tedy především na základní výzkum, ve prospěch aplikovaného výzkumu v soukromých firmách.

Akci pořádá fórum s názvem Věda žije!, na jehož vzniku a fungování se podílejí pracovníci asi tří čtvrtin akademických ústavů. Je to už druhé protestní setkání, v červenci se uskutečnil happening Vražda české vědy. Fórum vzniklo zdola, nejedná se o oficiální aktivitu vedení Akademie věd.

ČTĚTE TAKÉ: Na pracovištích Akademie věd vznikají protestní fóra

V centru Prahy zavraždili českou vědu

Prostor před Rudolfinem zcela zaplnil dav lidí s transparenty jako „Věda žije! Jak dlouho?“ nebo „Bez vědy a bez kultury stanou se z nás brzy nuly!“. Na akci vystoupili s projevy třeba teolog Tomáš Halík nebo biolog a filozof Stanislav Komárek. Mezi demonstranty zavítal i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Organizátoři fóra Věda žije! vyzvali ve svém prohlášení vládní Radu pro výzkum a vývoj k okamžitému odstoupení.

Podle děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky jsou totiž změny ve financování vědy nastaveny tak, aby šly peníze firmám místo veřejným institucím. Obdobná situace se prý chystá i při reformě vysokých škol, které by měly podle plánované reformy více spolupracovat se soukromým sektorem.

ČTĚTE TAKÉ: Válka o peníze na českou vědu se přiostřuje

Spor o Akademii věd se dostal na stránky Nature

Premiér Jan Fischer už na konci července přislíbil navýšit v příštím roce rozpočet akademie o půl miliardy korun. Podle předsedy AV Jiřího Drahoše se tak nebudou muset propouštět vědečtí pracovníci, omezí se ale nákup nových vědeckých přístrojů a některé další investice. Rozpočet Akademie věd se měl původně snížit z letošních 5,88 miliardy korun na 4,92 miliardy.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci dostanou přidáno. Vláda slibuje půl miliardy

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura.

Foto: ČTK

25.08.2009 17:37 Aktualizováno 25.08. 18:08

via: http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/forum-veda-zije-usporadalo-dalsi-demonstraci_135630.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter