Tisíc lidí demonstrovalo na pražském Palachově náměstí proti ohrožení české vědy / mediafax.cz

Tisíc demonstrujících se sešlo v úterý na pražském Palachově náměstí, kde protestovali proti změnám ve financování české vědy. Byli proti tomu, aby se krátil rozpočet na základní výzkum ve prospěch aplikovaného v soukromých firmách, a obávají se o osud Akademie věd. Jednalo se o první protest organizovaný fórem, účastníci akce se na místo sezvali přes internet, většina účastníků jsou mladí lidé nebo vědci.

Protestující své názory vyjádřili na transparentech s hesly jako „Vražda české vědy“, Věda žije“, „Jahna do šrotu“, „Stop tunelování vědy“, „Adoptuj si svého vědce“ a dalšími. Organizátor Martin Markl z fóra „Věda žije“ zopakoval argumenty, které vědcům vadí.

Demonstraci podpořil i ředitel Národního divadla Ondřej Černý. „Je moc dobře, že jste se ozvali a nenechali ze sebe dělat voly,“ pozdravil protestanty.

Za vysoké školy podpořil akci bývalý rektor brněnské Masarykovy university Jiří Zlatuška. „Vysoké školy a Akademie věd jsou spolu na jedné lodi,“ prohlásil s tím, že pravým důvodem změn nebylo šetření, ale přesměrování finančních toků k soukromým firmám. Jan Kolář zdůraznil, že vysoké školy bez výzkumu jsou jen parodií na vysokou školu. „Přejete si to? Já ne,“ otázal se účastníků a dodal, že by se nerad dožil toho, jak si v zahraničí budou o Češích říkat, jak jsou divní.

Marcela Linková ze Sociologického ústavu upozornila na neprůhledný systém jmenování členů vládní rady pro výzkum a inovace (RVVI), podle ní se členem může stát kdokoli a někteří její členové mají vazby na výzkumná pracoviště v soukromé sféře. „Aby rada fungovala transparentně, musí se reformovat,“ podotkla.

Tato neformální iniciativa si dala za úkol informovat veřejnost o krizové situaci, vyvolat otevřenou diskusi a iniciovat systémové změny. „K restrikcím nedochází v důsledku ekonomické krize, ale pod tlakem lobbistických skupin, které usilují převést miliardy z veřejných peněz určených pro základní výzkum do neprůhledné sféry tzv. aplikovaného výzkumu, za nímž se často skrývají soukromé zájmy,“ tvrdí vědci z fóra Věda Žije. Zdůrazňují, že jim nejde pouze o financování vědy, ale o roli vědy, vzdělanosti a kultury v širším smyslu. Politické a ekonomické tlaky mohou ohrozit podle nich fatálně ohrozit jejich samostatnou a nezastupitelnou úlohu a kulturnost české společnosti v budoucnosti.

Podle návrhu RVVI by měl být základní rozpočet Akademie věd meziročně snížen o 20 procent, to znamená, že v průběhu tří let by se finanční prostředky, které putují na zabezpečení vědeckého výzkumu, snížily o více než polovinu. Přestože by tak v roce 2010 na vědu a výzkum šla stejná částka jako letos, tedy 25 miliard korun, rozdělení peněz by se odehrávalo podle jiného klíče – větší podpory než dosud se totiž má dostat výzkumným pracovištím ve firmách, vysokým školám a dalším institucím. Akademie věd má obdržet o jednu miliardu méně než letos, tedy čtyři miliardy korun. O dva roky později se pro ni počítá již jen s částkou 2,7 miliardy korun ze státního rozpočtu.

Na navrhované škrty ve svém rozpočtu reagovali akademici na konci července uspořádáním happeningu Vražda české vědy, na němž v emotivním představení předvedli improvizovanou popravu české vědy, aby na alarmující situaci upozornili širší veřejnost.

Kromě zhruba 130 podpisů, které se sešly na petičních arších, které byly na happeningu všem sympatizantům vědců k dispozici, reagoval na protestní akci také premiér Fischer. Ten předsedovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi na následném setkání, které sám inicioval, přislíbil v následujícím roce půlmiliardové navýšení finančních prostředků. Fischer zároveň oznámil, že chce do konce srpna s vědci uspořádat kulatý stůl k vývoji české vědy a zároveň umožnit debatu o dlouhodobé transformaci vědy a výzkumu. Výsledkem by měly být jasně definované priority vědy následující roky 2011 a 2012.

Autor: Veronika Žižlavská

via: http://www.mediafax.cz/domaci/2916634-Tisic-lidi-demonstrovalo-na-prazskem-Palachove-namesti-proti-ohrozeni-ceske-vedy

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter