Ministerstva utratila stamiliony na výzkum bez výsledků / tyden.cz

Ministerstva dala stamiliony korun na výzkumné projekty ukončené v roce 2009, které buď neměly vůbec žádné výsledky, nebo výsledky bez uznaného ohodnocení. Informovala o tom Rada pro výzkum, vývoj a inovace v dokumentu, který předložila vládě.

Řešeno bylo celkem 884 projektů, na které ministerstva dala 2,873 miliardy korun. Přitom 96,73 procenta výsledků je publikačních, ačkoli měly být zaměřené na aplikovaný výzkum. Jde o výrazný pokles aplikovaných výsledků oproti letům předchozím, uvádí se v dokumentu.

Celkem bylo na projekty bez ohodnocených výsledků vyčerpáno ze státního rozpočtu 319 milionů korun a na projekty bez jakéhokoliv výsledku 195 milionů korun.

Rada v dokumentu poukazuje na to, že v případě ministerstva zdravotnictví (MZ) a práce a sociálních věcí (MPSV) poskytovatel označil jako vynikající projekty, které neměly žádné hodnocené ani nehodnocené výsledky. Projekty MPSV byly přitom zadávány jako samostatné veřejné zakázky, kdy musí být podle zákona deklarován konkrétní výsledek řešení projektu.

V případě MPSV poskytovatel uvádí naplnění 95 procent stanovených cílů, i když při řešení 41 projektů, což je 69 procent ze všech řešených projektů, nebylo dosaženo žádného uznaného výsledku. Mezi těmito projekty byly i ty, které poskytovatel označil jako projekty s vynikajícími výsledky. Celkem 17 projektů nedosáhlo vůbec žádného výsledku.

Ministerstvo životního prostředí mělo projektů s podobně spornými výsledky 36 procent a ministerstvo zdravotnictví 8,6 procenta.

S ohledem na tato zjištění má premiér, který je současně předsedou RVVI, přihlížet k výsledkům hodnocení při návrhu výdajů na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro rok 2012. Ministr práce a sociálních věcí má projekty přehodnotit s ohledem na neplnění smluv o poskytnutí podpory.

Poskytovatelé mají vyhodnocovat výsledky už po druhém roce řešení a v případě, že se zjistí nedodržení schváleného projektu, přijmout opatření vůči příjemcům podpory a informovat RVVI o výsledcích kontrol.

via: http://www.tyden.cz/rubriky/veda/veda-a-my/ministerstva-utratila-stamiliony-na-vyzkum-bez-vysledku_196094.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter