Vládní rada žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu / tyden.cz

Vládní Rada pro výzkum a vývoj žádá vládu, aby neomezovala výdaje na vědu, jak navrhuje v rámci restriktivních opatření ministerstvo financí. Rada se obává nežádoucího útlumu výzkumu, vývoje a inovací, které považuje za strategickou protikrizovou aktivitu posilující zaměstnanost, konkurenceschopnost a stabilní ekonomický růst.

Zachování výdajů státního rozpočtu na výzkum vývoj a inovace v letech 2010 až 2012 na úrovni roku 2009 bude znamenat podle rady ve skutečnosti jejich krácení o 1,2 miliardy korun, to je zhruba o pět procent. Rada musí toto navrhované opatření promítnout do chystaného rozpočtu na rok 2010 včetně střednědobého výhledu na léta 2011 a 2012. Prohlášení rady dnes její sekretář Marek Blažka poskytl agentuře ČTK.

Rada upozorňuje, že omezení bude negativně ovlivňovat reformu v této oblasti. Rozpočet na výzkum, vývoj a inovace je totiž již nyní prakticky vyčerpán řadou předcházejících závazků a mandatorních položek, u kterých v roce 2010 o více než 1,2 miliardy korun vzrostou výdaje na kofinancování projektů čerpajících ze strukturálních fondů Evropské unie, které jsou hrazeny na úkor národních aktivit.

Nynější zmrazení celkových výdajů tak znamená pokles prostředků na rozvoj výzkumných organizací v průměru o 22 procent, což povede u mnohých k razantnímu útlumu jejich činnosti.

Pačes: Vládní plán poškodí českou vědu

Stát letos investoval do výzkumu a vývoje 24,83 miliardy korun. V letech 2010 a 2011 vláda počítala s dalším růstem výdajů, a to na 26,78 a 28,92 miliardy korun.

Výdaje na výzkum a vývoj v Česku v posledních letech sice rostly, stále však zaostávaly za průměrem EU. Z vládních materiálů plyne, že v roce 2005 měly celkové výdaje na výzkum a vývoj na hrubém domácím produktu ČR podíl 1,42 procenta, zatímco průměr 27 členských států EU byl 1,74 procenta. Nejlépe je na tom v Evropě Finsko, kde tyto výdaje dosáhly 3,48 procenta HDP. Cílem EU bylo dosáhnout do roku 2010 zvýšení všech výdajů na vědu a výzkum na tři procenta HDP, z toho dvě procenta ze soukromé sféry.

Do inovací se Čechům moc nechce. Máme se příliš dobře?

Velký náskok před EU mají Spojené státy a Japonsko, kde se výdaje na výzkum a vývoj v roce 2005 podílely na HDP 2,62, respektive 3,33 procenta.

via: http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/vladni-rada-zada-vladu-aby-neomezovala-vydaje-na-vedu_120533.html

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter