Stará Boleslav ve výpovědi archeologických a historických pramenů

Stará Boleslav (Brandýs n. Labem – Stará Boleslav, Středočeský kraj). Stará Boleslav ve výpovědi archeologických a historických pramenů  – Stálá výstava v gotické bráně ve Staré Boleslavi. Vytvořená v r. 1996 v kooperaci města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Archeologického ústavu AV ČR Praha a Městského muzea v Čelákovicích.

provozovatel: Městský úřad v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi

 Otevřeno v turistiské sezóně o sobotách a nedělích

Bližší informace: infocentrum@mesto.brandysnl.cz
Tel.: 731 660 933 Fax : 326 904 630

Výstava zprostředkovává nejširší veřejnosti výsledky záchranného archeologického výzkumu odkaz na stránku o výzkumu, který probíhá v historickém jádru Staré Boleslavi od r. 1988. Je rozdělena do třech oddílů. Prvý z nich informuje o základních historických datech, vztahujících se ke Staré Boleslavi a přináší výběr nálezů z období pravěku a novověku.

Druhý je věnován nejvýznamnějšímu období života Boleslavi – založení Boleslavova hradu na přelomu 9. a 10. století a Boleslavi jako jednomu z významných center raného přemyslovského státu.

Připomenut je tragický skon knížete sv. Václava, lze se seznámit se způsobem života v této době i s předměty, které naši předci před ca 1000 lety používali. Celokamenná hradba z 10. stol., zděná na maltu, o níž se zmiňuje kronikář Kosmas v souvislosti se založením Boleslavi a o jejíž existenci donedávna historikové pochybovali je představena terénní dokumentací tohoto unikátního nálezu.

Třetí oddíl je věnován období po založení kapituly s bazilikou sv. Václava, přináší informace o sakrální architektuře včetně nově objeveného kostela na Václavském náměstí, o pohřbívání i běžném životě. Několika výjimečnými exponáty jsou představeny i nepočetné předměty ze středověku vrcholného.
Vernisáž výstavy proběhla v září r. 1996 nejen za účasti organizátorů, ale i předních repreznentantů politického a kulturního života i církve.

 �
        

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter