22. září 2011: V nadcházejících desetiletích hrozí nedostatek klíčové potraviny – pšenice. Proto vznikla mezinárodní iniciativa, která má pomoci toto nebezpečí odvrátit. Zapojí se do ní také naši vědci.
Experti odhadují, že celosvětová poptávka po pšenici se do roku 2050 zvýší nejméně o 70 %. Jenže sklizeň už teď přestává se stoupající poptávkou držet krok. Hrozí tedy nedostatek této obilniny a dlouhodobý růst cen. Pro nás by to znamenalo zdražování, pro chudé lidi v rozvojových zemích starosti, jak vůbec uživit rodinu.
Řešením je vytvořit lepší odrůdy pšenice, a tak zvýšit její výnosy. Proto se 15. září sešli vědci a zástupci států Skupiny G20, sdružující největší ekonomiky světa. V Paříži zahájili činnost Mezinárodní výzkumné iniciativy pro šlechtění pšenice.
Schůzky G20 se zúčastnil také docent Jaroslav Doležel z našeho ústavu (na snímku). Tým docenta Doležela se totiž podílí na velkém mezinárodním projektu „luštění“ genetické informace pšenice. Jeho dokončení je jedním z úkolů nové iniciativy, protože získané výsledky výrazně urychlí šlechtění.
Podrobnosti si přečtěte v tiskové zprávě.